Coaching över sportgränser: Alexander Brinkmann, David Leman och Tom Iversjö.
Coaching över sportgränser: Alexander Brinkmann, David Leman och Tom Iversjö. Foto: Hanna Sihlman/SR Gotland

Gotländska idrottscoacher coachar varandra

2:52 min

Ishockey, innebandy och basket har mycket gemensamt och tränarna för gotländska topplagen har börjat med gemensamma frukostmöten. 

Lagidrotter har mycket gemensamt oavsett om man jagar en innebandyboll, kastar en basketboll eller försöker få pucken i mål. Det har gotländska huvudtränare upptäckt när de börjat samlas på gemensamma "coachfrukostar". 

Idén kom från David Leman som tränar basketlaget Visby Ladies. 

- Tanken var att ha en mötesplats där vi kan träffas och prata av oss och med varandra. Det här är ett sätt att lära av varandra, få idéer av varandra och lära känna varandra, säger Leman. 

På senaste coachfrukosten i veckan deltog Leman från Visby Ladies, Tom Iversjö från Visby IBK, Alexander Brinkmann från Endre IF och Mike Behaller från Visby Roma.

- Vi har väldigt många gemensamma beröringspunkter eftersom vi alla sysslar med lagidrotter. Det handlar om coaching av grupper, hur det funkar och hur man jobbar med olika roller, säger Leman. 

- Det blir utvecklande samtal, vi pratar om situationer som uppstått och som alla känner igen men som alla uppfattar olika, säger innebandytränaren Alexander Brinkmann. 

- Jag, David och Alexander kan vara väldigt överens ganska ofta men Mike kommer in med ett annat syn, säger Tom Iversjö om sin kanadensiska tränarkollega. 

- Det ger dynamik och gör våra samtal väldigt mycket mer intressanta.

Också gotländska volleybolltränare och fotbollstränare har blivit inbjudna att vara med. Ambitionen är att ses minst en gång i månaden.

- Man får prata av sig och man blir inspirerad och får ny energi. Som tränare är man lite på sitt eget håll, man har inte lagkamrater på samma sätt som spelare har, säger Alexander Brinkmann. 

Och visst finns det vissa likheter med snacket i lärarrummet - hör mer om det i klippet ovan. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista