Britt-Inger Johansson styrelseordförande i BAC
1 av 2
Britt-Inger Johansson styrelseordförande i BAC. Foto: Privat Foto: Privat
Anna Norberg. Foto: Ulrika Uusitalo Fernholm / Sveriges Radio P4 Gotland
2 av 2
Anna Norberg är platsansvarig för BAC och får snart en ny konstnärlig ledare. Foto: Ulrika Uusitalo Fernholm / Sveriges Radio P4 Gotland

Inspirerande ledare söks till konstnärscentret BAC

2:16 min

Konstnärscentret Baltic Art Center, BAC i Visby söker ny konstnärlig ledare för residensverksamheten.

Konstnärscentret Baltic Art Centre i Visby är ett av öns tre internationella centra på Gotland som tar emot konstnärer som får bo och arbeta på ön under en period.

Centrets verksamhet bekostas av bidrag från region Gotland och Statens kulturråd.

Idag finns två anställda, dels en platsansvarig som sköter kontakterna på Gotland, dels tjänsten som konstnärlig ledare som nu alltså är utlyst. Det är nämligen dags för ett byte eftersom tjänsten är begränsad till maximalt fyra år.

- Vi söker en person som tycker att det är roligt att arbeta med utmaningen att föra ihop det internationella med det regionala, säger Britt-Inger Johansson som är styrelseordförande i BAC.

Det handlar om att ha kontakter med spännande konstnärer som vill komma till BAC, för att sedan bli inspirerade att göra något konstverk som har koppling till Gotland.

Sedan lång tid tillbaka har BAC dock ingen egen utställningslokal och därför har konstnärernas alster inte alltid fått så mycket uppmärksamhet på Gotland, trots att centret finansieras med gotländska skattepengar.

Men Britt-Inger Johansson som är styrelseordförande i BAC säger att de arbetar med att bli mer öppna och bjuda in det gotländska samhället genom olika projekt.

- Under de senaste två-tre åren har vi försökt skapa en större synlighet med seminarier och debattkvällar. Häromåret hade vi också en utställning på konstmuséet som var resultatet av en sådan här BAC-residens. Och jag räknar med att det kommer utvecklas mer och mer.

På gång inom BAC just nu är projektet "Slite international" där boende i Slite och norra Gotland engageras i ett konstprojekt.

Dessutom driver BAC ett projekt som uppmärksammar båtflyktingar från de baltiska staterna som kom till Gotland under och efter andra världskriget. Det projektet ska avslutas med en muralmålning.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista