Luis Barnes. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
1 av 2
Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
Gutegymnasiet i norra Visby. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
2 av 2
Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio

Guteskolan behöver större lokaler

- Vi är en liten skola med hög lärartäthet och har blockundervisning, det lockar!
4:04 min

Guteskolan får snart inte plats med alla elever. Det är ökningen av ansökningar till gymnasiet som gjort att skolan växt ur klassrummen.

Till hösten har 60 elever sökt till gymnasiet på Guteskolan i Visby, vilket är en ökning med 23 elever jämfört med året innan. Av de niondeklassare som söker kommer så mycket som 80 procent från kommunala skolor.

- Vi känner oss mycket nöjda!, säger rektor Luis Barnes, som tror att orsaken till att fler söker beror på att lärartätheten är hög och att skolan har blockläsning, istället för traditionell undervisning då man läser flera ämnen samtidigt.

Det mest eftertraktade programmet är det samhällsvetenskapliga som har en variant med en europainriktning.

Teknikprogrammet är också populärt. Där har Guteskolan en helt egen inriktning på speldesign där skolan samarbetar med Campus Gotland och Uppsala universitet.

Den utbildningen tror rektor Luis Barnes lockar många eftersom den inte bara ger kunskap i hur man utvecklar spel utan även kunskap om It-teknik inom tex medicin som kan vara till hjälp att simulera läkares operationer.

- Vi ingår den stora trenden när det gäller spelutveckling och it-stöd, det är ett mycket intressant område!

Idag har Guteskolan drygt 200 elever som framförallt håller till i Folkuniversitetets lokaler på Broväg, och i en byggnad något kvarter bort.

På Guteskolan finns sedan årsskiftet också en språkintroduktionsklass med 25 nyanlända flyktingbarn. Så om skolan ska få plats med de 60 elever som sökt till gymnasiet i höst så behövs det större lokaler.

- Det ett angeläget problem att skaffa lokaler som gör att vi alla får plats, säger rektor Luis Barnes som dock tror att det finns en gräns på 260 elever.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".