IT-företaget Pickit. Foto: Anna Jutehammar/ Sveriges Radio
Några av de anställda på IT-företaget Pickit i Visby. Foto: Anna Jutehammar/ Sveriges Radio

Ungt IT-företag letar arbetskraft överallt

2:09 min

Mindre än hälften av de lediga jobben på Gotland tillsätts numera via Arbetsförmedlingen. Resten förmedlas till exempel via personliga kontakter, sociala medier och rekryteringsfirmor.

IT-företaget Pickit och andra arbetsgivare tvingas vara uppfinningsrika för att hitta rätt personer, säger vd:n Henrik Bergqvist.

- Vi letar ju efter vissa kompetenser och de hittar man på nätverk på webben och då råkar den personen kanske sitta i Madrid.

Framförallt letar företaget efter programmerare, men också andra kompetenser som säljare och designers. Med hjälp av riskkaptial från en europeisk regional utvecklingsfond har de byggt en marknadsplats för fotografier som används i olika digitala presentationsprogram.

Företaget har nu 16 anställda på Visbykontoret, flera av dem är påfallande unga, och ett tiotal frilansare runt om i världen, och det är inte i första hand till Arbetsförmedlingen som de vänder sig för att rekrytera nya medarbetare.

- Man går inte till Platsbanken. Och jag går inte till Arbetsförmedlingen som ett första eller självklart steg. Däremot tror jag att de kan vara behjälpliga när man väl är i det läget, säger Henrik Bergqvist.

När han är ute på skolor och olika event så letar de alltid efter potentiella medarbetare. Region Gotlands inflyttarbyrå hjälper också till att koppla ihop personer som vill flytta till Gotland med företag som söker personal, säger projektledaren Lina Ringvall.

- Vi har en tajt dialog med arbetsgivarna för att kunna matcha dem med inflyttarna. Det är ju inte alltid alla arbeten ligger ute på Arbetsförmedlingen utan ibland finns det dolda jobb.
Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista