Jullietta Stoencheva. Foto: Anna Jutehammar/ Sveriges Radio
Jullietta Stoencheva. Foto: Anna Jutehammar/ Sveriges Radio

Jullietta från Bulgarien fick jobb i Visby

4:37 min

En del gotländska företag letar arbetskraft med spetskompetens både på fastlandet och utomlands. Bulgariska Jullietta Stoencheva, 23, hamnade via Tyskland, London och Barcelona på ett IT-företag i Visby.

Jullietta Stoencheva pluggade mediapsykologi i Tyskland, alltså relationen mellan mänskligt beteende och media. En kväll när hon var lite uttråkad på sitt studentboende fick hon reda på att det skulle hållas ett öppet möte i London om fotografins framtid och bestämde sig för att åka dit.

- Eftersom jag är en passionerad mobilfotograf så bestämde jag mig för att bara hoppa på nästa plan till London, säger hon.

På mötet träffade hon en av talarna som också jobbade mycket med bilder och de blev vänner. Sen möttes de igen på mobiltelefonibranschens mässa i Barcelona och då fick hon höra att det svenska företag han jobbade för sökte folk som ville jobba med sociala medier. Så Jullietta skickade sitt CV och fick jobbet som sociala medier-ansvarig på IT-företaget Pickit i Visby. Sverige visste hon inte så mycket om och ännu mindre om Gotland.

- Jag visste bara var Sverige ligger på kartan. Inom en vecka var jag på Gotland och jag visste inte ens att det är en ö.

Henrik Bergqvist, som är vd på IT-företaget som anställt Jullietta, säger att det kan vara svårt att hitta personer med rätt kompetens, inte minst programmerare, och att företaget därför måste leta överallt och i hela världen för att hitta nya medarbetare.

Bland gotländska IT-företag finns också stora förhoppningar om att kunna rekrytera studenter bland annat från den nya treåriga kandidatutbildningen i systemvetenskap som startar på Uppsala universitet Campus Gotland nu till hösten, säger Henrik Bergqvist.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista