Visby lasarett. Foto: Mika Koskelainen/SR Gotland
Visby lasarett. Foto: Mika Koskelainen/SR Gotland

Oro för minskat antal obduktioner

Att obduktioner inte längre utförs på Gotland kan leda till att färre obduceras, tror Olle Lindquist, docent i rättsmedicin, tidigare överläkare vid rättmedicinska avdelningen i Uppsala.

- Jag tror att man kommer prioritera och väljer bort det man anser är enkla fall. Då är risken att man missar onaturliga dödsfall, självmord, förgiftningar och olycksfall eller till och med mord.

Det blir en försämring av rättssäkerheten, hävdar Olle Lindquist, docent i rättsmedicin, tidigare överläkare vid rättmedicinska avdelningen i Uppsala, som även arbetat på Visby lasarett.

Fram till i höstas utfördes alla obduktioner på Gotland, utom vid misstanke om brott då kropparna skickades till rättsmedicinska. Men nu skickas alltså alla fall som skall obduceras till fastlandet.

Totalt sett har det tidigare handlat om ett femtiotal obduktioner om året, vilket innebär knappt 8 procent. Men Olle Lindquist tror alltså att det kan bli en ännu lägre siffra framöver.

Att hälso- och sjukvårdsledningen tagit det här beslutet att låta Karolinska sjukhuset ta över obduktionerna beror på en brist på patologer som kan obducera.

Visby lasarett har tidigare löst det genom ett avtal där en obducent har fått flyga ner till Visby varje gång. Men när avtalet gick ut i höstas bedömdes det att en ny upphandling skulle bli för dyr. Istället löstes det hela med ett samarbete med Karolinska sjukhuset som nu tar emot kropparna i Solna.

Olle Lindquist ser bristen på obducenter som allvarlig för hela samhället, både när det gäller rättsmedicin och forskning om nya eller ovanliga sjukdomar, som inte kan upptäckas annars.

- Då kommer man missa mycket, säger han och hänvisar till obduktionens betydelse för att upptäcka virus som orsakar sjukdomar, till exempel Guillain-Barrés syndrom som kan leda till invaliditet. Samma virus orsakar mikrocefali, som leder till att barn föds med små huvuden.

Själv blev Olle Lindquist inspirerad att börja obducera genom de professorer som undervisade på läkarlinjen och som visade hur spännande yrket kan vara.

- Professorerna är förebilder, säger Olle Lindquist som tycker att yrket som obducent är stimulerande och inte lika stressigt som till exempel att vara kirurg och jobba på nätterna.

- Jag tror till och med att patologerna lever längre än andra läkare!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista