Skuggan av en kvinna med ett glas rött vin
1 av 2
Foto: Jurek Holzer / SvD / TT
Johanna
2 av 2
I dag har Johanna egna barn och ärren från förr börjar sakta läka. Foto: Mari Winarve/Sveriges Radio

"Mamma valde spriten före mig"

0:54 min

Johannas tuffa uppväxt har präglat henne långt upp i vuxen ålder. Nu berättar hon i P4 Gotland om hur det är att växa upp i en familj med alkoholproblem.

Johanna berättar i Porträttet i P4 Gotland om hur det är att växa upp i en familj med alkoholproblem. Hennes uppväxt präglades av rädsla, ångest och en längtan att bli omtyckt av mamman. Nu har hon egna barn och ärren från förr börjar sakta läka.

- Jag visste väl inte så mycket annat.

Det var ju min mamma och jag älskade henne.

- Jag visste väl inte att det var fel. Men nånstans visste man väl det också, för jag var nervös när jag skulle ta hem vänner. Jag var väldigt noga att inte berätta hur det var. Man visste väl att det inte var okej. Att det inte var accepterat. Eftersom hon inte ville att jag skulle säga det till nån.

Kommer du ihåg känslorna?

- Det var en fruktansvärd ångest. En jättejobbig känsla i magen. Det knöt sig. En maktlöshet.

Man bad och bad och bad: Snälla drick inte mer nu.

- "Kan vi gå hem? Mamma, jag vill inte gå bort till dina kompisar. Kan inte de gå hem nu? Jag är trött. Jag behöver sova." Det var en känsla av att man inte var värd nånting. Det var alltid nåt som var viktigare än mig. Det var hon och spriten.

Här finns hela intervjun med Johanna

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista