Blå Lagunen. Foto: Cristina Jardim Ribeiro/Sveriges Radio
Blå lagunen är ett gammal kalkbrott. Foto: Cristina Jardim Ribeiro/Sveriges Radio

Forskare försöker lösa vattenbrist på Gotland och Öland

1:31 min

Gamla kalkbrott kan vara ett sätt att samla vatten på Gotland, där det är problem med vatten när förbrukningen ökar på somrarna.

Delar av Sverige, som kustområden med Gotland och Öland, har ökande problem med vattenbrist på somrarna eftersom kustområdena består till stor del av berg, som inte rymmer tillräckligt med vatten när förbrukningen ökar.

Forskare vid KTH har tittat på lösningar som att skapa vattendepåer i jordlagren i fickor eller svackor i berget genom att förhindra att vattnet i jorden rinner ut i havet.

Det kan röra sig om ett slags grundvattendammar, som skapas genom att lägga ett tunt plastskikt i jordlagren ner till berget.

Det är dock inte säkert att det är den bästa lösningen på Gotland där jordlagret är mycket tunt på sina ställen, enligt Bo Olofsson som är professor vid KTH.

Han tror istället på att använda befintliga hålrum som gamla kalkbrott, eller samla upp vatten på andra sätt. Han anser att det är dags att börja fundera på att lägga igen diken för att behålla vatten i de tunna jordlager som ändå finns.

Bo Olofsson är också oroad över den ökande salthalten i många privata brunnar på Gotland som är en följd av bristen på sötvatten som kan fylla på kalkstensberggrunden uppifrån.


 

 

 

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista