Mats Stockmarr och Martin Goblirsch från RS Visby.
Mats Stockmarr och Martin Goblirsch från RS Visby. Foto: Hanna Sihlman/SR Gotland

Sjöräddare från Visby berättar om sin hyllade räddningsinsats

2:33 min

Flera gotländska sjöräddare var nominerade till priset som Årets sjöräddare. 

Sjöräddningssällskapet prisar årligen en sjöräddningsinsats som sticker ut lite extra. Fem insatser av 2015 års över 900 sjöräddningsuppdrag var nominerade och två av de fem nominerade var från Gotland. 

Mats Stockmarr, Kelly Söderdahl, Sandra Kujala och Martin Goblirsch från RS Visby nominerades för deras insats i februari då det hjälpte en man ombord på ett fraktfartyg.

- Han hade svåra magsmärtor och behövde komma i land för vård. Så vi åkte ut mitt i natten. Vi visste inte riktigt vad uppdraget skulle innebära, det vet man sällan när man lämnar kajen, berättar Martin Goblirsch. 

Mannen med buksmärtor kunde inte klättra ner till Sjöräddningens fartyg men RS Visby firade ner honom med hjälp av en av fartygets kranar. Sedan körde de mannen till Visby där ambulansen väntade på honom.

Också frivilliga från RS Vändburg och Burgsvik var nominerade till priset som Årets Sjöräddare för insatsen i september då de räddade fem personer från en sjunkande fritidsbåt utanför Gotland. 

Priset gick till sjöräddarna från småländska Bergkvara för deras insats i maj förra året, då de räddade en seglare vars båt kantrat i Kalmarsund.

Mats Stockmarr har varit aktiv inom Sjöräddningen i 14 år.

- Det som har fastnat extra i minnet är alla uppdrag där barn är inblandade. Ibland ger familjer med småbarn sig ut till sjöss även om de bara seglat i skärgården. Tyvärr har inte alla som ska segla över till Gotland kunskaperna som behövs, säger Stockmarr.

Utmärkelsen Årets Sjöräddare delas ut för att hylla frivilligheten, som har varit Sjöräddningssällskapets grundstomme sedan starten 1907. Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista