Förhandling i Gotlands tingsrätt. Foto: Ulrika Uusitalo-Fernholm/P4 Gotland

Grannfejd ledde till knivattack

1:06 min

Under nyårsnatten knivhögg en gotländsk man sin granne med en kökskniv. På måndagen hölls rättegången.

- Synd att han inte dog.

Så ska den åttalade mannen ha sagt efter dådet enligt en polisman. Mannen själv nekar inte till att uttalat orden, men säger att de i så fall bara var förflugna ord i vredesmod och på fyllan. Han ville nämligen bara hota sin granne - inte döda honom.

Händelsen bottnade i en grannfejd som pågått länge mellan två familjer. Den anklagade, som är son i den ena familjen, kom hem efter en fest på nyårsafton och hörde då sin mamma prata i telefon om att mannen i grannfamiljen skulle slå ihjäl hans pappa. Sonen tog då en kniv och gick ut till grannens trädgård, där denne stod och smällde fyrverkerier med flera andra.

Han säger själv att han inte hade uppsåt att döda eller skada grannen, utav bara som han själv säger, markera och hota. Men han erkänner att han huggit grannen en gång i armen.

Grannen tog dock emot tre hugg, varav ett punkterade ena lungan. Åklagaren Mats Wihlborg menar att det rör sig om ett mordförsök och yrkar på 7 års fängelse.

Domen meddelas på torsdag klockan 11:00.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista