Mohammad Shomoan och Shannon Lövgren om firandet av kvinnodagen i Bangladesh och USA.
1 av 2
Mohammad Shomoan och Shannon Lövgren om firandet av kvinnodagen i Bangladesh och USA. Foto: Gunnel Wallin/Sveriges Radio
Olga Shadura från Minsk i Vitryssland där kvinnodagen firas ordentligt.
2 av 2
Olga Shadura från Minsk i Vitryssland där kvinnodagen firas ordentligt. Foto: Gunnel Wallin/Sveriges Radio

Kvinnodagen är inte internationell

5:56 min

 Idag den 8 mars firas ju den internationella kvinnodagen.

Men den firas olika runt om i världen. Hör hur den uppmärksammans i Vitryssland, Bangladesh och USA.

Olga Shadura kommer från Vitryssland- där kvinnodagen firas ordentligt med blommor och en ledig dag. I år är det till och med två lediga dagar. Olga jobbar  i Visby men har inte fått en enda kommentar från sina arbetskamrater, däremot flera gratulationer från kamrater i Vitryssland. Men trots att kvinnodagen inte uppmärksammas så mycket i Sverige, tycker hon att kvinnorna här har det betydligt bättre än i hennes hemland.

Mohammad Shomoan kommer från Bangladesh där dagen uppmärksammas av bland andra myndigheter och instutitioner. Bangladesh har en kvinnlig premiärminister, och även oppositionsledaren är en kvinna och de bägge är förebilder för landets kvinnor.

I USA däremot har Shannon Lövgren inte hört talas om något firande. Visserligen har hon bott i Sverige i tre år, men hon tror inte att det förändrats under den tiden. Jämlikheten är inte högt på den amerikanska dagordningen, men hon hoppas det ska bli bättre om landet får en kvinnlig president.

Det finns många ensamstående mödrar som borde få det bättre t.ex säger hon.

Alla tre jobbar på ISLD, Internationellt centrum för Lokal Demokrati, en Sidafinanserad verksamhet som bland annat jobbar med kvinnornas rättigheter. Centret ligger bredvid Högskolans lokaler i Visby hamn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista