Bornholms hospital
Sjukhuset var det främsta argumentet när Bornholm blev en del av huvudstadsregionen. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio

Bornholm nöjt att vara storregion med Köpenhamn

Bornholmspolitiker: Det gick bättre än vi trodde
2:13 min

För åtta år sen gick den danska ön Bornholm igenom den process som de flesta nu tror väntar Gotland. Då blev ön en del av den stora huvudstadsregionen i Danmark. Frågan är hur det gick?

I dag ska den så kallade indelningskommittén presentera sitt förslag till hur framtidens svenska regioner kan komma att se ut. Många är oroliga för att Gotland kommer att få svårt att göra sin röst hörd om ön hamnar i samma region som Stockholm. Precis samma oro fanns på Bornholm för åtta år sen.

– Det har visat sig att det gick bättre än vi trodde.

Det säger Bente Helms, socialdemokratisk ordförande i Bornholms social- och omsorgsnämnd. Hon har varit med under hela den långa resa som den danska ön gått igenom, från sammanslagningen av fem kommuner till en 2002, till den stora regionreformen 2007, då Bornholm blev en del av Huvudstadsregionen.

I huvudstadsregionen, med Köpenhamn i spetsen, bor det 1,6 miljoner människor. På Bornholm är de knappt 40 000.

– Vi var rädda för att drunkna och försvinna i den stora regionen, säger hon om stämningen då, inför regionreformen.

– Vi ligger ute i Östersjön och det är långt att resa till Köpenhamn och huvudstadsregionen.

Den största fördelen man såg med att bli en del av huvudstadsregionen, var att öns sjukhus hamnade i samma organisation som det stora Rikshospitalet i Köpenhamn.

– Det var en enorm fördel för oss att vi fick snabb och enkel tillgång till de bästa läkarna och det bästa sjukhuset i Danmark.

I ett väntrum på Bornholms sjukhus möter jag Martin, som väntar på att få komma in och lämna ett blodprov. Han säger ungefär det som alla säger, när jag under tre dagar frågat bornholmare hur det tycker att det fungerat att bli en del av den stora Huvudstadsregionen.

– Det har varit ganska bra, tycker jag, det har inte varit några stora problem. Jag har i alla fall inte upptäckt något som fått mig att tänka "nej, det här måste vi lämna igen."

Bente Helms tycker att det har varit en spännande resa.

– Och jag tycker att vi hittills har nått goda resultat.

Men, tillägger hon, det gäller att hela tiden vara på tårna och vara aktiv i samarbetet med de andra kommunerna i regionen och ständigt påminna dem om Bornholms existens och de speciella förutsättningar som ö-läget innebär.

– Det är ingen annan som ordnar det för oss, vi ska själva vara en aktiv del av det politiska samarbetet i region huvudstaden.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".