Geith Arawi praktiserar på Flygrestaurangen. Foto: Jack Lantz/Sveriges Radio
Geith Arawi praktiserar på Flygrestaurangen. Foto: Jack Lantz/Sveriges Radio

Frivilliga hjälper asylsökande få praktikplats

3:32 min

Allt fler asylsökande får praktikplats på Gotland. Och detta tack vare frivilliga som hjälper företag att hitta praktikanter.

Företagarna Sofia Lilja och Jonas Niklasson tyckte att det var onödigt att hundratals nyanlända asylsökande skulle sitta på flyktingförläggningar utan att få arbeta. Så de började höra sig för på boendena och bland företagare för att matcha arbetsgivare med asylsökande som vill praktisera.

Sofia Lilja säger att många tror att det är svårare än det egentligen är att få en asylsökande som praktikant. I själva verket räcker det med ett samtal och en blankett till migrationsverket.

- Idag har jag fixat praoplats åt min son och det var svårare! säger Sofia Lilja.

Hittills har 23 asylsökande fått praktikplats och antalet ökar snabbt. En av dem är Geith Arawi, som själv kontaktade restaurangen där han idag praktiserar.

- Jag ville jobba på restaurang för att jag inte behöver kunna så mycket svenska, men jag kan lära mig snabbt, säger Geith Arawi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista