Stockholm. Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Gotland kan bilda region med Stockholm

2:02 min

Gotland kan ingå i en ny storregion med Stockholm, det förslaget presenterade indelningskommittén.

Diskutera på Facebook: Vad hoppas du det betyder för Gotland?

- Det var ingen överraskning. Stockholm var det enda riktiga alternativet, med tanke på kommunikationerna, dagens samarbete i sjukvårdsfrågor och hur vi vill växa, säger Gotlands regionråd med ansvar för öns sjukvård, Stefaan De Maecker, Miljöpartiet.

Den 23 mars ska Gotlands politiker träffa Stockholms län för att diskutera förslaget.

Sex regioner

Regeringen vill dela in Sverige i väsentligt färre län, regioner och landsting än dagens 21. En utredning tillsattes förra sommaren och i dag presenterades ett första förslag om ny indelning för regionalpolitiker vid ett möte på Sveriges kommuner och landsting (SKL) i Stockholm. Enligt förslaget som presenterades under onsdagen ska de sex regionerna bli:

  • Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland
  • Gävleborg, Dalarna, Uppsala, Västmanland, Örebro och Södermanland
  • Stockholm och Gotland
  • Västra Götaland, Halland och Värmland
  • Östergötland, Jönköping, Kalmar, Kronoberg och Blekinge
  • Skåne

Om förslaget blir verklighet kommer Region Gotland att upphöra, tidigast 2019 men senast 2023. Det blir i så fall första gången Gotlands kommun endast ansvarar för de primärkommunala uppdragen.

Efter dagens presentation inför Sveriges kommuner och landstings samrådsgrupp kommer regionala seminarier att hållas under april. Då får Region Gotland möjlighet att framföra mer konkreta synpunkter på förslaget.

Ojämn befolkningsfördelning

Indelningskommitténs ordförande Barbro Holmberg sa, när hon intervjuades i P4 Gotland tidigare i år, att "Sverige i dag har en oerhörd assymetri, eller nästan en ojämlikhet. 52 procent av Sveriges befolkning bor i tre regioner. Resten är uppdelade på arton mindre län som får allt svårare att fullgöra sina uppgifter."

Tidigaste datum som förslagen kan börja träda i kraft är 1 januari 2019. Deras slutbetänkande kommer i augusti 2017.

REGERINGENS DIREKTIV: Syftet är att skapa en ändamålsenlig indelning och effektiva organisationer som medför bestående fördelar bl.a. genom en bättre anpassning till demografiska, näringsgeografiska och miljömässiga förhållanden. Indelningen ska också ge stabila ekonomiska förhållanden i de nybildade landstingen, bättre överensstämmelse mellan medborgarnas behov och deras möjligheter att utöva demokratiskt inflytande samt ökade möjligheter till ansvarsutkrävande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista