Stockholms läns landstingshus.
Stockholms läns landstingshus på Kungsholmen. Foto: Hasse Holmberg / TT

Gotland kanske bara får 2-4 platser i nya regionfullmäktige

2:19 min

Finanslandstingsrådet i Stockholm, Torbjörn Rosdahl (M), tror att Gotlands ö-läge kräver särskilda lösningar i nya storregionen Stockholm-Gotland, men oklart vilka.

- En viktig fråga i de kommande diskussionerna är hur Gotland kan bli väl representerat i Stockholms läns landsting, säger Torbjörn Rosdahl. Han jämför Gotlands befolkning med de 2,2 miljoner invånare som Stockholms län idag har.

- Det kan ju bli väldigt få platser för Gotland i vårt fullmäktige, säger han och gissar på 2-4 personer i Stockholms läns landsting. Representationen blir en "knäckfråga". 

Moderaterna är största partiet i Stockholms läns landstingsfullmäktige, där totalt 149 folkvalda sitter. I Gotlands regionfullmäktige finns 71 ledamöter.

- Det är oerhört viktigt att man diskuterar om Gotlands särart; det är en ö. Man har en speciell form av näringslivsfrågor och jordbruksfrågor och det tror jag att Region Gotland sköter bäst själv, än att det sköts från Stockholm. Kan man se Gotland som en special region med speciallösningar?

Torbjörn Rosdahl har träffat och skall träffa företrädare för Gotland för att diskutera det nya läget och han talar om att det finns många "knäckfrågor". Skatten till exempel.

- Hur löser man ut en landstingsskatt, frågar han men vågar inte spekulera om Gotland kommer att få mer eller mindre för sina skattepengar.

I Stockholms län har de 26 kommunerna svarat på en enkät vad de tycker om Stockholms läns landsting skall bli en region. Enligt Torbjörn Rosdahl säger 18 av kommunerna "ja", 6 är neutrala och 2 säger "nej" (Danderyd och Stockholms stad).

Samtidigt säger Rosdahl att regionfrågan nästan är en "ickefråga" bland folk i Stockholm.

- Det är oerhört viktigt att man verkligen från staten förstår att Gotland har speciella krav och behov. Det är inte bara så att Gotland blir en 27:e kommun. Det måste vi föra fram i förhandlingarna med staten, säger Torbjörn Rosdahl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista