Leiph Berggren
Leiph Berggren. Foto: Patrik Annerud Sveriges Radio

Leiph Berggren kan bli ny ledare för Liberalerna på Gotland

Leiph Berggren: Jag är en gammal industrigubbe
6:11 min

Leiph Berggren föreslås väljas till ny ordförande för länsförbundet av Liberalerna på Gotland samlas till årsmöte.

Det ser ut att bli en helt ny trojka i toppen för liberalerna på Gotland. Valberedningen föreslår nyval på alla poster i partitoppen.

57-årige företagaren Leiph Berggren, Visby och Lambarö, föreslås bli ny ordförande i länsförbundet och dess styrelse alltså. Med Johan Thomasson som vice och Lena Grund som andre vice ordförande.

Leiph Berggren säger till P4 Gotland att han kom till Gotland 2006. Han har i dag inga förtroendeuppdrag för Liberalerna, men ett förflutet som landstingspolitiker. Han satt för Folkpartiet i Stockholms läns landsting 2002-2010, säger han.

- Jag kom in i politiken som vuxen, säger han och förklarar att han inte är uppvuxen som "valp i FPU". Han brinner för kulturfrågor, uppger han, med ett tidigare engagemang för Stockholms läns museum.

Men det kan bli ett stormigt årsmöte om medlemmarna hellre vill lägga sin röst på slitvargen Bror Lindahl. För Lindahl har ju hoppat in som ordförande - igen - efter att Mats-Ola Rödén tog tillfällig politisk time out, av personliga skäl. Men Rödén valde att inte göra come back - utan har nu klivit ur både fullmäktige och den liberala styrelsen på Gotland.

Vissa vill se Bror Lindahl kvar i partitoppen på Gotland, men valberedningen har alltså ersatt honom. Återstår att se om mötesdeltagarna går på valberedningens förslag - eller om Lindhahl utmanar och lyckas få medlemmarnas fortsatta förtroende.

Men i så fall alltså som vice ordförande bakom den föreslagna Leiph Berggren, som beskriver sig själv som "obstinat liberal".

I den gotländska politiken vill han tillföra en "ideologisering av debatten".

Efter att ha svarat på frågor i en "partikompass" på nätet etiketterades han som "social libertarian". Har han uppgivit i en blogg.

Liberalerna på Gotland har haft problem att få fatt på kvinnor till politiska uppdrag. Årets förslag från valberedningen vittnar om att de problemen fortsatt.

Förutom Lena Grund är det bara män på nya ordinarie platser i den föreslagna styrelsen. Valberedningens förslag:

Ordförande i länsförbundet och dess styrelse Leiph Berggren Nyval

Förste vice ordförande i länsförbundet och dess styrelse Johan Thomasson Nyval

Andre vice ordförande i länsförbundet och dess styrelse Lena Grund Nyval

 

Ordinarie ledamöter av förbundsstyrelsen

Jan Wallner Väljs för 2 år Omval

Claes Nysell Väljs för 2 år Omval

Adam Lagerstedt Väljs för 2 år Nyval

Peter Karlsson (Fyllnadsval) Väljs för 1 år Nyval

Håkan Moon Väljs för 2 år Nyval

Ersättare i förbundsstyrelsen

Elisabeth Mörndal Nyval

Sven-Erik Lindström Omval

Frans Brozén Omval

Caroline Thomasson Nyval

Madelaine Ruthström Nyval

Elin Björksved Nyval

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".