Brandman kontollerar utrusting på brandbil. Foto: Filip Joelsson/SR Gotland
Brandman vid räddningstjänsten på Gotland kontrollerar utrustning på brandbilen. Foto: Filip Joelsson/SR Gotland

Dålig kondition hindrar fler från att bli brandmän

Tommy Gardell: De orkar inte gå
1:51 min

Räddningstjänsten på Gotland ska ses över än en gång. Svårigheten att få personal till deltidsstationerna gör att organisationen och bemanningen nu ska granskas. Många som söker har för dålig fysik.

Tommy Gardell (S), tekniska nämndens ordförande, säger att dagens arbetssituation gör att många inte har den möjlighet som krävs för att kunna vara deltidsbrandman. Men många klarar inte heller fysiska test, som att gå i ett lutande gåband med ryggsäck i rask takt.

Det är ett nationellt problem, säger brandmästaren Henrik Johansson, som råder den som känner att man behöver träna upp sin kondition för att kunna bli räddningsbrandman att köpa en ryggsäck, fylla den med sandsäckar, klä sig ordentligt tätt och sedan ut och gå i rask takt i backar.

Tekniska nämnden har nu tillsatt en arbetsgrupp för att se över bemanning och organisation. Det kan bli tal om att ha andra lösningar än dagens, som t.ex ha frivilliga brandkårer - något som testats i Nyköping.

I oktober ska förslaget var klart om hur räddningstjänsten ska se ut framöver.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".