Vandring
Foto: Tim Roske/TT

Brandmästarens råd till hugade brandmän: Ut och gå

Fyll en ryggsäck med sand
0:23 min

Det finns bra sätt att öva upp sin kondition, säger brandmästaren Henrik Johansson, apropå att många som vill bli deltidsbrandmän faller på att de har för dålig fysik.

Precis som på andra håll i landet har Gotland svårt att få tag i deltidsbrandmän. Det är tajt på arbetsplatersna, svårt att få tid, säger tekniska nämndens ordförande Tommy Gardell (S). Men de sökande har också svagare fysiska förutsättningar att bli brandman.

Henrik Johansson säger att han brukar råda den som känner att man behöver träna upp sin kondition för att kunna bli räddningsbrandman att köpa en ryggsäck, fylla den med sandsäckar, klä sig ordentligt tätt och sedan ut och gå i rask takt i backar.

Arbetsmiljöverkets fysiska krav för att bli rökdykare säger att man ska kunna gå i raskt tempo på ett gåband (åtta graders lutning) med utrustning i sex minuter. Man måste också kunna göra tunga lyft.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".