Roger Nyd, chef för lokalpolisområde Gotland. Foto: Daniel Värjö/Sveriges Radio
Roger Nyd, chef för lokalpolisområde Gotland. Foto: Daniel Värjö/Sveriges Radio

Polisen orolig för kommande utvisningar

1:17 min

Utvisningar av asylsökande som inte får stanna i Sverige kommer att ta mycket resurser från annan polisiär verksamhet på Gotland, tror Polisen.


– De som inte lämnar frivilligt kommer överlämnas till polisen. Där tror jag att vår stora utmaning kommer att bli. Att dels hitta de här personerna och sen kanske de ska transporteras till ett förvar. Och vi har inget förvar här på Gotland, utan då blir det transporter. Närmaste förvar ligger i Märsta. Själva transporter är ingen svår arbetsuppgift för oss, utan det är mer att det tar resurser för oss. Det tar lång tid när man ska åka med färjan och sen ha fordon och frakta dem till Märsta, säger Roger Nyd, chef för lokalpolisområde Gotland.

Roger Nyd säger att Polisen kommer att behöva mer personal och resurser för att klara den ordinarie verksamheten då.

– Om vi inte får mer resurser då kommer vi att få prioritera väldigt hårt. Vi kommer inte att kunna utreda de brott som vi utreder idag. Vi kommer inte att ha det brottsförebyggande som vi har idag. Då blir det väldigt, väldigt hårda prioriteringar som kommer att slå mot annan verksamhet.

Han säger också att det skulle underlätta om det fanns ett tillfälligt förvar på Gotland för de som ska utvisas istället för att var och en ska transporteras till fastlandet.

– Vi ska diskutera med Migrationsverket hur det här ska gå till. Nu är det ju otroligt stort tryck över hela Sverige, så att de förvar som finns idag kommer givetvis att bli överfulla väldigt snabbt, säger Roger Nyd, chef för lokalpolisområde Gotland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista