Towan Obrador med sin nya roman
Towan Obrador med sin nya roman. Foto: Foto: Ulrika Uusitalo Fernholm/Sverigesradio

Towan Obrador fortsätter krönika om starka kvinnor

Böckerna handlar egentligen om tålamod!
8:41 min

"Vem ropar i gryningen" heter Towan Obradors tredje bok om syskonen Siri, Santa och Simon. Liksom i Towans tidigare böcker lyfts de starka kvinnorna som lyfts fram.

Romanen utspelas i Visby och Gothem under 1300-talet och speglar det hårda livet för de fattiga, men också de stora handelshusens makt som då hade sin storhetstid.

Det märks att Towan har hittat sin egen stil, en berättarröst som mognat och känns självklar i den här sjätte historiska romanen. Det som i hennes första böcker kunde kännas trevande och ovant har fallit på plats. Towan Obrador leder oss nu med lätt hand in i vardagslivet under medeltiden med ett målande och mustigt språk som plockar upp folkvisans ton och lyckas kännas trovärdigt. Och hon väjer inte för att beskriva det svåra och de starka känslorna.

Samtidigt väver Towan Obrador in de historiska händelserna i sin berättelse, som kungarnas strider och handeln med länderna kring Östersjön. Det märks att hon gjort grundlig research och att hon dessutom varit en av Medeltidsveckans drivkrafter gör inte saken sämre. Towan Obrador kan helt enkelt sin sak.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".