Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Hasse Engströms recept på dovhjortsgryta med rostade rotfrukter

Foto: Mika Koskelainen/Sveriges Radio
1 av 3
Dovhjortsgryta med rostade rotfrukter. Foto: Mika Koskelainen/Sveriges Radio
Hasse Engström. Foto: Mika Koskelainen/Sveriges Radio
2 av 3
Foto: Mika Koskelainen/Sveriges Radio
Hasse Engström. Foto: Mika Koskelainen/Sveriges Radio
3 av 3
Hasse Engström. Foto: Mika Koskelainen/Sveriges Radio

Hans Engström på Fårö lagade dovhjortsgryta i Maris Café och delade med sig av receptet.

Dovhjortsgryta (älg eller rådjur kan också användas) till fyra personer

  • 800 g dovhjortskött, lite olja och smör
  • 1-1½ liter viltfond eller mörk köttbuljong

Låt koka 1 timme

  • 2 gula lökar delas
  • 3 vitlökar delas
  • 5 enbär krossas
  • 4 morötter skala och skiva
  • 1 rejäl bit rotselleri skala och skiva

Häll detta i grytan och låt koka ytterligare en timma

Salt och peppar

Red av med maizenamjöl

Rostade rotfrukter

Klyfta eller strimla fyra morötter, fyra potatisar, rotselleri, palsternackor, två gula lökar samt två äpplen. Strimla olivolja över i en långpanna som får vara i ugn i 235 grader tills de känns lagom al dente.

Servera med svart vinbärsgele.

Smacklig måltid!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".