Cykelvägen Lummelunda - Visby
Foto: Daniel Värjö/Sveriges Radio

Fortsatt miljonrullning för cykelleden i Lummelunda

Trafikverket: Det är inte bra så klart
1:35 min

Cykelleden i Lummelunda fortsätter kosta Trafikverket miljoner trots att den egentligen är klar. Hittills har den kostat nära 80 miljoner kronor.


– Enligt utfallet hittills är det cirka 78 miljoner kronor, säger Alexander Santos, enhetschef på Trafikverket.

Cykelleden skulle ha varit klar 2011 och skulle ha kostat 20 miljoner. Den blev klar förra sommaren och notan var då 60 miljoner.

Men kostnaderna har fortsatt att rulla på. Med 20 miljoner kronor på ett år. Totalt handlar det om nära 80 miljoner kronor hittills.

– Näe, det är inte bra så klart. Det här projektet har inte gått som vi har förväntat oss. Och det finns väldigt mycket att lära sig. Tyvärr har vi haft ett antal problem som vi inte räknat med och planerat för och har orsakat de här kostnaderna, säger Alexander Santos, enhetschef på Trafikverket.

Problemet är det vatten som fortfarande forsar ur klintkanten sen Trafikverket började spränga för att bredda vägen.

Vattnet har också lett till att några fastighetsägare drabbats och fått skadestånd. Och de skadestånden är inte medräknade i budgeten, så det handlar om ytterligare några miljoner kronor.

– Det handlar om miljoner, ja, bekräftar Alexander Santos.

Alexander Santos på Trafikverket säger att de räknar med att projektet kommer att kosta drygt en miljon till att slutföra.

Det som återstår är en permanent lösning för att leda bort vattnet från berget.

Nu väntar en process i Mark- och miljödomstolen för att få tillstånd till det.

Kan det komma att bli större kostnader beroende på hur det går i domstolen?

– Det vet jag inte. Det har vi ingen prognos för. Förhoppningsvis inte. Men man kan aldrig vara säker på utfallet, säger Alexander Santos, enhetschef på Trafikverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".