Trelleborgs Gummifabrik i Havdhem.Foto: Jonas Neuman/SR Gotland

Gummifabriken i Havdhem utökar

Martin Berg: Möjligt med ny produktion på Gotland
2:06 min

Gummifabriken Trelleborg får tillstånd att öka sin tillverkning i Havdhem. Det kan betyda att tillverkning från andra fabriker flyttas till Gotland.


- Vi har möjlighet att utöka vår produktion, säger Martin Berg platschef på gummifabriken i Havdhem.

Företaget som bland annat tillverkar gummiprodukter till bilindustrin, får tillstånd att tillverka maximalt 100 ton polyuretangummi, vilket är dubbelt så mycket som idag.

De får också öka tillverkningen av gummiblandning.

- Vi kommer inte att fördubbla produktionen, absolut inte direkt. Det här är mer ett strategiskt, långsiktigt beslut, förklarar han. Man "tar höjd" i Havdhem för att kunna ta produktion från andra fabriker inom Trelleborg.

- Trelleborg är en stor koncern och det sker många flyttar inom Trelleborg och visst finns det en möjlighet att en viss typ av produktion hamnar på Gotland, säger Martin Berg. Om vi kommer att producera mer kommer vi givetvis att behöva anställa fler också, tillägger han.

Men tillståndet ges under förutsättning att bullret inte överskrider 50 db under dagtid, och 40 db under nattetid.

Företaget skriver i sin ansökan att om de inte får tillstånd kan produktionen tvingas flyttas till koncernens anläggningar i Kina eller Indien.

Men i och med att miljöprövningsdelegationen vid Länsstyrelsen i Stockholm nu säger ja till tillverkningen, så kan en del av tillverkningen flyttas från andra fabriker till Havdhem, enligt företagets ansökan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".