Fleringe. Foto: Katarina Hedström/Sveriges Radio
Foto: Katarina Hedström/Sveriges Radio

Läsktillverkning kan vinna markanvisnings-tävling i Fleringe

Av de fyra förslag som Region Gotland fått om den gamla kvarnen i Fleringe anser tjänstemännen läskproduktion vara bäst.

Kvarnen vid Ar i Fleringe kan alltså bli plats för ny läsktillverkning, om politikerna följer vinken från ledningskontoret.

I handlingarna till regionstyrelsens arbetsutskott på tisdag framgår att ledningskontoret - alltså tjänstemännen - i alla fall gärna ser industriproduktion av läsk i kombination med publika verksamheter av olika slag som det bästa av de fyra förslag som kommit in i markanvisningstävlingen.

Det budet verkar dock inte vara det högst inkomna, utan "bland de bästa" - enligt formuleringen till politikerna.

"Ledningskontorets bedömning är att bidrag nr 2 ska utses som vinnare och erbjudas att teckna ett markanvisingsavtal", står det.

"Som huvudsakliga argument för att utse bidrag nr 2 som vinnare ligger att bidraget bedöms ha bäst förutsättningar för att bedriva verksamheter som kan vara öppna för allmänheten hela året. Detta tack vare att man planerar att kombinera industriproduktion av läsk med publika verksamheter av olika slag. Intressenten lämnar också ett indikativt bud som är bland de bästa".

Kvarnen ligger intill Ar forskningsstation och delar av den aktuella fastigheten omfattas bland annat av riksintresse för naturvård och friluftsliv, Natura 2000, strandskydd, Gotlandskust 4:4 MB, Naturreservat Bäste träsk. Dessutom är Arån som rinner genom kvarnbyggnaden klassad som ett vattendrag med högt skyddsvärde; ett av få på Gotland som uppnår "god ekologisk status", framgår i beskrivningen till politikerna.

I den tekniska beskrivningen av kvarnbyggnaden står att den är på cirka 200 kvadratmeter i tre våningar. Den saknar el, vatten, avlopp och värme.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista