Landsbygd på Bornholm.
1 av 3
De speciella förutsättningar som råder på en ö ute i Östersjön är huvudskälet till att Bornholm fick igenom en rad särlösningar när man blev en del av den danska huvudstadsregionen. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio
Henrik Eybye Nielsen, Bornholms kommun.
2 av 3
Henrik Eybye Nielsen, Bornholms kommun. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio
Kommunhuset Bornholm.
3 av 3
Eftersom Bornholm fått ansvar för en del regionala uppgifter kallas kommunen för regionkommun. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio

Bornholm förebild när Gotland söker särlösningar

2:06 min

I morgon, tisdag, kommer representanter från den danska ön Bornholm till Gotland för att bland annat träffa den politiska ledningen.

Den danska delegationen ska träffa regionstyrelsens arbetsutskott, alltså den högsta politiska ledningen på Gotland. En av gästerna är Henrik Eybye Nielsen, projektledare som jobbar med regional utveckling på Bornholms kommun:

– Utöver de kommunala uppgifterna så har vi på Bornholm fått lov att behålla vissa regionala uppgifter, berättar han.

Det handlar om uppgifter som egentligen ska ligga hos den stora huvudstadsregionen, som ön blev en del av för drygt åtta år sen. De viktigaste frågorna man själv hanterar handlar om regional utveckling och tillväxt. Det innebär bland annat att man själva kan styra över pengar som kommer från EU:s strukturfonder.

– Så vi har vissa regionala uppgifter och så självklart de normala, kommunala uppgifterna.

Bornholm tar som enda kommun i landet också fram sina egna planer för turismen och kommunen ansvarar även för kollektivtrafiken på ön, planlägger hur naturtillgångar ska utvinnas, beslutar om insatser mot markföroreningar och driver en del utbildningar som normalt är regionens ansvar.

– Efter en rad, bitvis tuffa, förhandlingar lyckades vi få de regionala befogenheterna, säger Henrik Eybye Nielsen.

Det är viktigt att man behåller så många regionala frågor som möjligt, så att besluten tas nära befolkningen, fortsätter han. Det gäller att hålla fast vid ö-identiteten, för det finns en särskild problematik när man är en ö - och det måste man hela tiden påminna de andra om.

På frågan om han har några goda råd till sina kollegor här på ön, för att Gotland, precis som Bornholm, ska få sina särlösningar och kunna behålla ö-identiteten, säger han:

– Jag tror det är viktigt att man redan från början pekar ut vilka saker det är som man vill behålla beslutanderätten över på Gotland.

Och sen, när man är överens, måste man se till att man får det ordentligt stadfäst. Att komma i efterhand, när den nya regionen redan är ett faktum, tror han kan vara svårt.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista