Glasögon till barn.
Gotland får 700 000 kronor som glasögonbidrag. Foto: Christine Odén/ Sveriges Radio.

Gotland får 700 000 kronor till barnglasögon

Barn som behöver glasögon kan sedan den 1 mars få lagstadgat bidrag till den kostnaden. Hittills har landstingen gjort olika; haft bidrag eller inte.


Regeringen har beslutat att barn och unga mellan 8 och 19 år kan få ett lagstadgat glasögonbidrag.

Socialstyrelsen har fått i uppdrag att betala ut totalt 120 miljoner till landstingen som i sin tur betalar bidrag till glasögon.

För Gotlands del handlar det om 700 000 kronor i glasögonbidrag. Fördelningen har skett efter folkmängd.

Den unga som behöver glasögon eller linser kan få 800 kronor i bidrag.

Lagen och förordningen gällande bestämmelser om bidrag för kostnad för glasögon eller kontaktlinser till barn och unga trädde i kraft den 1/3 2016.

Syftet med bidraget är att flickor och pojkar mellan 8 och 19 år, oavsett bakgrund eller funktionsförmåga, skall kunna delta på lika villkor i såväl skola som på fritiden, står det i bakgrunden till regeringens beslut. 

En mer jämlik tillgång på glasögon bedöms motverka att barn och unga hamnar i utanförskap, om de lever i familjer i ekonomisk utsatthet, förklarar statsrådet Åsa Regnér bakgrunden till beslutet.

Fram till nu har det sett olika ut i olika landsting. Vissa har gett bidrag, andra inte.

Glasögonbidraget gäller "standardglasögon" och om kostnaden för glasögonen eller linserna är lägre än 800 kronor ges bidrag på den faktiska kostnaden.

Höjda glasögonbidrag fanns med i Vänsterpartiets valmanifest på Gotland inför valet 2014.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista