Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio

Ljungvägen blir Graunvägen om önskat dialektskifte införs på öns gator och vägar

2:49 min

Byggnadsnämndens arbetsutskott vill att gutamålet tar större plats i namngivningen av gator och vägar på Gotland.

Idag får gatorna ofta namn på svenska trots att det finns en direkt motsvarighet på gutamål. Då borde man istället välja det gutniska namnet, tycker arbetsutskottet.

-Ett exempel är Ljungvägen, som borde få namnet Graunvägen istället, säger nämndens ordförande, miljöpartisten Karl Allan Nordblom.

Karl-Allan Nordblom säger till P4 Gotland att han är historiskt intresserad i allmänhet och hembygdsintresserad och tycker därför att det är känns bra om namnförslagen anknyter till platsen och har en känsla för det ursprungliga.

Förslaget om att låta nya gator och vägar få dialektala namn går nu vidare till byggnadsnämnden. För det är just beslut kring nya namn som nämnden ansvarar för, även om Karl-Allan Nordblom säger att det då kommer förslag på namnändringar också. Han nämner medborgarförslaget där någon ville att Cramérgatan skulle byta namn till Betty Petterssons gata.

-Det är stora brister i balansen när det gäller fördelningen av mans- och kvinnonamn på Gotlands gator och vägar. Det har vi påpekat till dem som handlägger gatunamn; att vi vill ha fler kvinnonamn. Det skulle kanske ta hundra år innan kvinnonamnen är ikapp männen i gatumiljön, förklarar Karl-Allan, efter att ha synat hur det ser ut.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista