Förstamaj demonstration. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
Vänsterpartiet firar första maj på Gråbo 2015. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio

Vänsterpartiet öppna för att höja Gotlands kommunalskatt

0:59 min

Vänsterpartiet på Gotland vill hellre öka skatten än göra för drastiska nedskärningar inom vård, skola och omsorg, säger dess ordförande Lars Bjurström.

Diskutera på FB: Vad tycker du om utspelet?

Vänsterpartiet pekar på att det just nu finns stora problem med att klara ekonomin i verksamheter för barn, ungdom, äldre och sjuka på Gotland men också i många andra kommuner och landsting. I ett uttalande från årsmötet säger Vänsterpartiet att om inte staten tar ett ökat ekonomiskt ansvar är partiets förslag att kommunalskatten höjs istället.

"Skolan pekas nu ut som ett område där stora besparingar borde göras, men det är inte politik som Vänsterpartiet kan ställa upp på och avvisar bestämt nedskärningar som riskerar skolans kvalité", heter det i uttalandet från årsmötet.

Varken regionstyrelsens ordförande Björn Jansson (S) eller oppositionsrådet Eva Nypelius (C) vill dock höja kommunalskatten

I uttalandet, antaget på Vänsterpartiet Gotlands årsmöte den 13 mars 2016, står att "vi är beredda att höja skatten. Vänsterpartiet anser att många års sänkningar av den statliga skatten har lett till en utarmning av den svenska välfärden. Några av de värsta revorna i välfärden har börjat återställas, till exempel sjukförsäkringen och A-kassan, men mycket återstår", skriver partiet i det uttalande där Vänsterpartiet säger bestämt nej till nedskärningar i välfärdens viktiga verksamheter.

På årsmötet omvaldes Lars Bjurström som ordförande.

Övriga i styrelsen är Saga Carlgren, Lasse Siggelin, Brittis Benzler, Jan Svensson, Carina Schüberg och Peter Barnard (suppleant).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista