Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Region Gotland kan få betala skadestånd för bygglovsmiss

Karl-Allan Nordblom: Tråkigt ärende utan vinnare
1:58 min
Region Gotland - rådhuset. Foto: Mika Koskelainen/SR Gotland
Foto: Mika Koskelainen/SR Gotland

Byggnadsnämndens ordförande Karl-Allan Nordblom (MP) tror att den felaktiga hanteringen av ett bygglovsärende i Hamra kan komma att kosta.

-Han är i princip skadeståndsberättigad, säger byggnadsnämndens ordförande Karl-Allan Nordblom (MP) om den sökande som fick nej på sin bygglovsansökan, efter att först fått ja. Ärendet är felaktigt handlagt, säger Nordblom.

En oenig byggnadsnämnd rev upp ett beviljat bygglov på en gård i Hamra. En granne hade inte fått lämna synpunkter på bygget - och med de synpunkterna på bordet gjorde nämnden en annan bedömning. Men det var egentligen inte grannens synpunkter som gav avslaget, utan upptäckten att bygget stred på planer som talade om att "strukturen av ensamgårdar skall bevaras".

- Den här typen av byggnation får inte förekomma, säger Nordblom.

Från kritiska i oppositionen har det efter avslaget hörts att det här beslutet var landsbygdsfientligt. På tema: Hur skall generationsväxling kunna ske på gårdar, med bibehållen eller ökad befolkning om man inte får bygga nya bostadshus.

Den centerpartistiska fullmäktigeledamoten Jonas Niklasson gick ut på nätet och rasade om att beslutet "bekräftar många bofastas upplevelse att vara en sorts kulturhistorisk kuliss" - att bevarandet av ensamgårdar är en viktigare verksamhet än att folk på landet skall ha någonstans att bo.

De borgerliga partierna i byggnadsnämnden reserverade sig mot den rödgröna majoritetens beslut att säga nej till bygglov för det aktuella huset i Hamra. Men Karl-Allan Nordblom säger att det också med korrekt handläggning blivit "nej".

- Grejen är att om det varit handlagt riktigt hade resultatet varit detsamma, men nu har han chansat och påbörjat sitt bygge också, men det är en risk man tar, säger byggnadsnämndens ordförande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".