Sven Montelius smittskyddsläkare
Sven Montelius, smittskyddsläkare. Foto: Anna Jutehammar/ Sveriges Radio

Läkare konstaterade fyra TBC-fall på Gotland i fjol

2:08 min

Fyra fall av lungsjukdomen tuberkulos konstaterades på Gotland 2015. I hela Sverige anmäldes 835 nya fall. Smittskyddsläkaren är inte orolig för något ny stor smittspridning av TBC.

Från att sjukdomen ansetts som utrotad på 1970-talet har antalet fall fördubblats de senaste 10 åren. Smittskyddsläkaren Sven Montelius tycker ändå inte riktigt att man kan säga att den sjukdomen kommit tillbaka i Sverige.

- Det är ju framförallt de som vuxit upp i ett land med hög förekomst av tuberkulos, som flyttar till Sverige, kan bära med sig bakterien och bli sjuka här, säger han.

Tuberkulos, TBC, eller lungsot som sjukdomen också kallats orsakas av bakterier som smittar via luften genom hosta. Man kan bära på smittan utan att vara sjuk och sjukdomen kan också bryta ut efter att en person burit länge på smittan.

Sjukdomen kan drabba olika delar av kroppen, men oftast lungorna med slemmig hosta, feber och att man tappar aptiten. Idag behandlas sjukdomen med långvarig antibiotika.

Av de fyra fall som konstaterades på Gotland 2015 var en besättningsman från Indonesien, på ett fartyg utanför Gotland. Han fick påbörja behandling här innan han återvände hem. En person som kommit hit från Mellanöstern hade redan fått diagnosen i hemlandet och börjat behandlas där. Två personer i nittioårsåldern födda på Gotland insjuknade också i tuberkulos. Troligen hade de smittats i barndomen på 1920-talet.

Men ingen av de fyra tycks ha smittat någon i sin omgivning, konstaterar Sven Montelius.

Sven Montelius är inte orolig för något ny stor smittspridning av TBC i Sverige, men han har fått en del frågor från personer som undrar över om risken att bli smittad på Gotland ökat nu när det kommit hit många personer från länder där tbc är vanligare.

- En del föräldrar undrar, är det riskabelt för mina barn att vara tillsammans med asylsökande barn på lekplatser, förskola och skola?

Nej, det är ingen fara, svarar Sven Montelius dem som är oroliga.

- Det bygger ofta på missförståndet att det är många asylsökande som går omkring och är smittsamma med tuberkulos, men det är det inte, säger han.

Frågan om Sverige borde återinföra vaccinering mot TBC är Sven Montelius skeptisk till. Det vaccin som finns i dag är av för dålig kvalitet och skulle inte hjälpa, tycker han.

År 1935 smittades alla femton barn i Hablingbo småskola av tuberkulos och skickades till ett barnsanatorium på fastlandet. Snart 90-åriga Eva-Lisa Wittberg berättar om året på sanatoriet i Porträttet i P4 Gotland onsdag 16 mars kl 12.10. Redan nu kan du höra programmet, fast utan musiken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista