Margareta Rönnberg.
Foto: Mika Koskelainen/Sveriges Radio

Margareta Rönnberg vill ge alla barn rösträtt

2:48 min

Margareta Rönnberg intervjuades för Eftermiddag i P4 Gotland om barns rättigheter, apropå att barnkonventionen föreslås bli lag i Sverige. Själv skulle hon vilja ge alla barn rösträtt.

Vad tror du skulle hända om alla barn fick rösträtt?

Margareta Rönnberg är i grunden professor i filmvetenskap vid Högskolan i Gävle, och har forskat om tv för barn. Hon har också skrivit om barns politiska och kommunikativa rättigheter.

- Barn är också samhällsmedborgare och det som sker i politiken påverkar dem i högsta grad. Det är de som ska ta konsekvenserna av dagens politiska beslut, inte vi pensionärer. 

Rösträtt från när?

- Ja, från födseln. Även om de inte använder den. Rösträtt är nåt man har, men inte behöver använda. Det är en viktig symbolfråga. Det kan finnas någon brådmogen sexåring som vill rösta. Men troligen först från åtta-tio års ålder det börjar bli riktigt intressant. Det är barnet som röstar i vallokalen, om det vill.

Om barn vill kunna påverka ska de kunna få göra det, tycker alltså Margareta Rönnberg, som i fjol gav ut boken Barns rätt till sin röst.

- Det får konsekvenser på andra områden, att barn också är människor.

Har barn den kunskap som krävs att kunna göra ett val?

- Det kan man inte svara på generellt, men det har inte vuxna heller. En del statsvetare hävdar att en tredjedel av vuxna inte har en aning om politik, men de får ändå rösta. Barn kan vara otroligt intresserade, säger Margareta Rönnberg. Ingen ska tvinga barn. Men om de har intresse skulle de få det.

Rösträtt för barn skulle också kunna få till följd att politiker tvingas tala mer begripligt så att även alla vuxna förstår, säger Margareta Rönnberg.

- Det skulle gagna hela det politiska systemet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista