Lantbruk på Bornholm
Det är viktigt att hela tiden påminna de andra kommunerna i regionen om de speciella förutsättningarna som råder på en ö i Östersjön, säger Bente Helms. Foto: Johan Hellström

Så gör lilla Bornholm sin röst hörd i storregionen

4:34 min

Många tvivlar på att Gotland kommer att kunna göra sin röst hörd om ön blir en del av en stor Stockholmsregion. För tio år sen fanns precis samma oro på den danska ön Bornholm.

Hur ska lilla Gotland få inflytande i viktiga frågor om vi blir en del av en stor Stockholmsregion? Kan en liten ö med 57 000 invånare göra sin röst hörd i en region med 2,3 miljoner människor?

Samma oro fanns på Bornholm innan den danska ön 2007 blev en del av huvudstadsregionen, med Köpenhamn i spetsen. P4 Gotland har besökt lokalpolitikern Bente Helms på den bornholmska landsbygden. Hon har varit med under hela den långa resan, från det att ön var ett självständigt amt, som de danska numera avskaffade landstingen kallades, till att bli en del av den stora huvudstadsregionen.

– Vi var rädda för att drunkna, försvinna i den stora regionen, för där fanns 28 andra kommuner.

Bente Helms är socialdemokrat, och ordförande i öns social- och omsorgsnämnd.

– Men det har visat sig att det gick mycket bättre än vi trodde, konstaterar hon.

Det, fortsätter hon, beror bland annat på de politiker som representerar ön i huvudstadsregionen. De påminner hela tiden de andra om Bornholm och ställer frågor utifrån ö-perspektivet. De ser till så att Bornholm finns med i avtal och budgetar och att ön nämns i dokument och överenskommelser. Det är viktigt att allt finns på pränt så att ingen kan smita undan från det man kommit överens om.

Att bevaka öns intressen i den stora regionen är ett ständigt pågående arbete, som dock inte bara gäller öns politiker. Det gäller i lika hög grad alla de tjänstemän som jobbar gentemot regionen. Alla måste ständigt vara på tårna.

Men, fortsätter Bente Helms, det är också viktigt att man inte bara blir till en tung och dyr börda - det gäller att vara konstruktiv och våga ha visioner. Och så här långt har Bornholm lyckats göra sin stämma hörd, menar hon. De andra kommunerna accepterar att Bornholm ibland får kosta lite mer - även om det är en balansgång. Det gäller att vara rimlig i sina krav och själv komma med konstruktiva lösningar.

På frågan om hon har några goda råd till sina kollegor på Gotland - om det nu blir så att också de ska förbereda sig på att ingå i en nybildad storregion, säger hon att man först måste enas om vilka saker man själv tycker är de viktigaste, för att man ska kunna fortsätta att vara Gotland. Det ska ju vara ett likvärdigt samarbete - och så kan det finnas några särskilda förhållanden på Gotland som är viktiga att beskriva. Så att man försäkrar sig om Gotlands inflytande i den stora regionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista