Hanna Österberg och Angelica Lukowisky laddar inför gymansie-SM.
Hanna Österberg och Angelica Lukowisky laddar inför gymansie-SM. Foto: Amanda Heijbel/Sveriges Radio

Framtidslöften till gymnasie-SM i matlagning

3:26 min

I helgen tävlar Angelica Österberg och Hanna Lukowisky i kategorin Kök när finalen i gymnasie-SM avgörs i Stockholm. En duo som kompletterar varandra väl, enligt läraren Tomas Lundgren.

I Wisbygymnasiets restaurangkök tillagas samma rödbetssoppa om och om igen. Soppan är nämligen ett av de förutbestämda momenten inför finalen i gymnasie-SM.

Hanna Lukowisky och Angelica Österberg har tidigare tilldelats stipendiet Framtidsdraken, som DN:s årliga krogpris Gulddraken delar ut. Och nu är det alltså SM som gäller.

- Vi har en förrätt och en dessert som är bestämd. Så de rätterna är det bara att öva på igen och igen, men eftersom varmrätten är hemlig så är det bara att öva på allt, berättar Angelica.

Duon hoppas på att den ännu så länge varmrätten ska bli fisk, eller fågel, vilket de känner sig säkra på att laga.

Tomas Lundgren är lärare och coachar Hanna och Angelica inför SM. Bland annat är tidsplaneringen viktig, berättar han. Dessutom tittar domarna en hel del på hur man arbetar i köket; hur man sköter hygien, att man inte slänger saker i onödan etc.

- De här två tjejerna kompletterar varandra väldigt bra. Angelica är en väldigt ordningsam person, hon är strukturerad. Hon kompletteras av Hanna som är en väldigt fantasifull person och gärna sticker ut till höger och vänster, och har väldigt mycket flippade idéer om saker och ting.

Hanna och Angelica känner igen sig i beskrivningen av att vara fantasifull respektive ordningsam.

- Jag kan kanske vara lite för uppe i det blå ibland, men som tur är har man Angelica som drar ner en på jorden, säger Hanna. Angelica instämmer.

- Inne i köket kan jag känna igen mig. Det är lätt att Hanna flyger iväg, "vi gör det, vi gör det!" Då blir det "nej, nu lugnar vi oss, nu tänker vi ett steg i taget". Så inne i köket kan jag tänka mig att jag är ordningsam. Inte i vanliga fall, skattar hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista