Svenskaundervisning för nyanlända på Fårösundsskolan.
Svenskaundervisning för nyanlända på Fårösundsskolan. Foto: Anna Jutehammar/Sveriges Radio

Nytt boende i Fårösund för flyktingpojkar

"Fullbelagt till slutet av sommaren"
2:32 min

En tidigare fritidsgård i Fårösund byggs just nu om till HVB-hem för flyktingungdomar.


Tanken med boendet i fritidsgården var att ersätta boendet i hotellet på Kustparken, när kontraktet skulle gå ut i maj. När det kontraktet förlängdes ville Lars Olofsson som ansvarar för Region Gotlands boenden för flyktingungdomar istället ta emot flickor där.

- Det gick tyvärr inte. Man kan inte styra vilka som kommer, säger Lars Olofsson.

Om Region Gotland skulle börja ta emot flyktingflickor får de inte bara ta emot de åtta som får plats på nya Haima i Fårösund. Utan om Migrationsverket skulle behöva plats för ännu fler flickor kan de inte säga nej, och blandade boenden vill de inte ha - därför tar Gotland bara emot pojkar, enligt Lars Olofsson.

- Jag vill att vi försöker jobba med enkönade boenden, för jag tror att det är lättare i praktiken.

Hur många asylsökande som antas komma till Sverige 2016 är svårt att beräkna, efter att Sverige börjat kräva att flyktingar kan visa legitimation och andra länder stängt sina gränser. Men enligt Migrationsverket kan det bli 7.000, 19.000 eller 27.000 ensamma barn och ungdomar som söker asyl. Med ytterligare ett Haima är ön rustad när det kommer nya flyktingar framåt sommaren.

- Vi har en viss förberedelse för det som komma skall, säger Lars Olofsson.

När kan man förvänta sig att det börjar komma nya asylsökande ungdomar till Gotland?

- De kan ju komma redan nästa vecka, men min gissning är att vi får börja i lugn och ro och att det är fullbelagt till slutet av sommaren, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".