Asylsökande i Garda på Gotland lär sig svenska.
1 av 2
Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
Elin Bååth, FI och Stefan Kindblad Kompetenscentrum Gotland
2 av 2
EU-medborgare är välkomna att läsa svenska på SFI! Elin Bååth, FI och biträdande rektorn Stefan Kindblad, Kompetenscentrum Gotland Foto: Foto: Gunnel Wallin Sveriges Radio

Alla EU-medborgare får läsa svenska

"Känns bra att det blev rätt"
3:53 min

EU-medborgarna som inte är folkbokförda på Gotland får rätt att läsa svenska för invandrare.


Kompetenscentrum Gotland har nu ändrat sin inställning och konstaterar att skollagen ger den som flyttar hit från ett EU-land ska få börja på skolan.

Stefan Kindblad är biträdande rektor säger att det var efter att Feministiskt Initiativ motionerat om att EU-medborgare skulle ha rätt till att läsa svenska för invandrare som skolan konstaterade att så var det.

-Det innebär att vi gjort fel tidigare, och det känns bra att man nu har möjlighet att öppna upp för fler, säger Stefan Kindblad.

Elin Bååth som skrev motionen är glad för att felet rättats till och tycker att det behövs sådana som FI som granskar.

-Vi har ju påpekat många felbedömningar om hur lagar följs, och jag tror att vi behöver titta mycket på hur lagarna följs.

-Det här är ett uttryck för normer som finns i samhället och vem som ska ha rätt till vårt välfärdssystem, och att man inte ens reagerar på att det inte är till för alla. Och det är sådana frågor jag vill väcka. Gäller det här inte alla egentligen och gynnas inte hela det gotländska samhället om alla inkluderas, säger Elin Bååth från FI.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".