Sparande
Foto: Bertil Ericson/TT

Region Gotland måste spara mer

40 miljoner kronor. Tuffast blir det för barn- och utbildningsförvaltningen som ska spara elva miljoner kronor.

Nu måste regionens nämnder ta fram sparförslag som kan minska kostnaderna med

När det ekonomiska läget per den sista februari presenterades för regionstyrelsens arbetsutskott i går, visade det sig att ekonomin, trots sparkrav, går åt fel håll. Kostnaderna ökar, istället för att minska.

Bland annat har antalet anställda inom regionen ökat med 61 fast anställda sen december förra året till januari i år. Dessutom ökar sjukfrånvaron. Rent ekonomiskt finns ett behov att minska antalet anställda med omkring 300 personer.

Nu måste Region Gotlands politiker börja använda tårtspade istället för osthyvel, anser regionens ekonomidirektör Åsa Högberg.

Nämnderna får nu uppdraget att vara mycket återhållsamma i år och att ta beslut om minskningar av verksamheter inför 2017

Regionledningen kommer nu att skriva till regeringen med krav på ändrade statsbidrag och det finns också möjlighet för regionen att stoppa redan beslutade investeringar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista