Josefin Nilsson
Josefin Nilsson. Foto: Bertil Ericson/TT

Alla ska få ta farväl av Josefin Nilsson

6:19 min

Gotlands förre biskop Lennart Koskinen leder fredagens begravningsgudstjänst i Visby domkyrka för Josefin Nilsson.

P4 Gotlands bilder och ljud från begravningen

Kyrkan kommer att bli absolut full med 3-400 gäster, men alla kommer att få plats, lovar Lennart Koskinen. De har förberett sig med extrastolar.

- I första hand ska jag möta och ta hand om de anhöriga. Det är ju en oerhört svår och viktig dag för dem, säger Koskinen. Det är deras sorg, deras sorg, deras saknad.

Begravningsgudstjänsten som börjar fredag klockan 12.30 inleds med orgelmusik, när organisten spelar Benny Anderssons Tröstevisa.

- Som verkligen är trösterik. Och Benny har ju betytt mycket för Josefin och för dem alla (i Ainbusk).

Därefter håller Lennart Koskinen en bön. Därefter spelas Josefin Nilssons Innan livet är förbi.

- Det är ju så fantastiskt att fast man inte finns i jordelivet fortfarande kan höras. Jag tycker det är fint att hennes röst kan få höras. Hon blir väldigt påtagligt närvarande på det viset.

Sedan håller Lennart Koskinen sitt griftetal, med tankar och minnen, innan det är dags för församlingen att sjunga Lina Sandells psalm Blott en dag.

- Psalmen har en särskild funktion. Då blir alla närvarande liksom subjekt och får själva ge röst. Det är en del i själva sorgeprocessen att man få göra det.

Efter överlåtelsen blir det ytterligare musik med Josefin Nilsson, hennes version av Eric Claptons Tears in Heaven, som Clapton skrev efter att hans lilla son dog i en olycka.

- Den betyder mycket för många.

Därefter blir det en särskild begravningsbön och sedan Fader vår. Slutsången blir när Lennart Bäck sjunger Ändlaus veisu, innan det är dags för avsked.

Det blir en ganska lång defilering eftersom vi räknar med att vi är 3-400 personer i kyrkan, kanske fler. Det ska finnas en möjlighet för alla att gå fram.

Efter defileringen blir det mer musik. Alla sjunger Härlig är jorden, Lennart Koskinen lyser frid över kistan. Därefter sjunger alla Gu natt, siv gutt. Utgångsmusiken blir Amazing Grace.

Efter gudstjänsten i Visby domkyrka hålls en minnesstund i Kultudralen S:t Nicolai ruin för anmälda gäster.

Vilken känsla hoppas du att gästerna bär med sig hem, när allt är över?

- Ett ljust minne av Josefin. Sorg och saknad finns naturligtvis där, men begravningen ska liksom vara en övergångsrit där man går från chocken och den akuta sorgen till att kunna minnas allt det som var bra. Och så småningom kunna gå vidare och glädjas åt den tid hon fick vara här på jorden.

Josefin Nilsson dog den 29 februari. Hon blev 46 år.

Jag var chockad som alla andra. En väldig förstämning och sorg. Hon hade behövts länge och sprida sin närvaro och ljus många år till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista