Åsa Högberg
Åsa Högberg. Foto: Henrik Wallenius/Sveriges Radio

Ekonomidirektören: Hela verksamheter måste bort

1:24 min

Nu måste Region Gotlands politiker börja använda tårtspade istället för osthyvel, anser regionens ekonomidirektör Åsa Högberg.

Trots olika besparingsåtgärder fortsätter Region Gotlands kostnader att öka. Det ekonomiska läget för regionen beskrivs som mycket bekymmersamt. Rent ekonomiskt finns ett behov att minska antalet anställda med omkring 300 personer.

- Problemet blir när vi inte har pengar att täcka utökningarna. Då måste vi minska omfånget av verksamheten, så vi kan tillåta den sakta ökningen av den verksamhet vi sagt att vi ska ha. Vi kanske inte kan göra allt det vi gör i dag. Det är ju politikerna som har ansvar för att tala om vilket utbud man ger.

Så verksamheter måste bort helt enkelt?

- Jag kan inte se det på nåt annat sätt. För annars säger vi till våra medarbetare att de ska springa fortare, de ska vara färre och de ska göra samma sak som de har gjort innan. Jag tror inte att det går i längden. Vi måste in med tårtspaden. Inte osthyvla längre, utan skära bort bitar. Den verksamhet vi har kvar; den ska ha hög kvalitet, det ska vara god arbetsmiljö och vi ska jobba ett bra sätt och ge god kvalitet till våra brukare och kunder. Men vi kan inte göra allt.

Nämnderna får uppdraget att vara mycket återhållsamma i år och att ta beslut om minskningar av verksamheter inför 2017

Regionledningen kommer att skriva till regeringen med krav på ändrade statsbidrag och det finns också möjlighet för regionen att stoppa redan beslutade investeringar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista