Sjukvård
Foto: Erik Svensson/TT

Skenande kostnad för hyrpersonal i vården

2:30 min

Kostnaden för inhyrd personal i vården på Gotland var rekordhög förra året. Totalt köpte regionen läkare och sjuksköterskor från bemanningsföretag för 57,3 miljoner kronor.

Det rör sig om en ökning med 59 procent jämfört med 2014.

Hyrssjuksköterskorna ökade mest; närmare 18,8 miljoner blev notan för inhyrda sjuksköterskor.

Redan i somras, när halva 2015 hade gått, talade sjukvårdspolitikerna om att kostnaderna för hyrpersonalen såg ut att bli dyrare än 2014, då notan för de sjuksköterskor som köpts in via bemanningsföretag hade landat på närmare 6 miljoner på Gotland.

När 2015 summerats står det klart att de sex miljonerna var få i förhållande till de 18,8 miljoner som det alltså köptes hyrsjuksköterskor för förra året på Gotland.

Sjukvårdschefen: Vi kan inte matcha bemanningsföretagens löner

Tungt och jobbigt för den ordinarie personalen att ständigt introducera nya, visa nya system; det är en avigsida som de fasta ser med inhyrda kollegor. Men det kan också bli en stagnation i vårdutvecklingen, tror Vårdförbundets ordförande på Gotland Therese Annas Ljung.

- Man hinner inte med det man skall göra i förbättringsarbetet. Det finns ingen energi kvar att utveckla vården till patienterna, säger hon.

Therese Annas Ljung tror att det gått att få mer vård för pengarna om summorna satsats på fast personal. Sköterskan Jenny Hult tycker att arbetsgivaren borde tänka på vad som riskerar att gå förlorat om fast personal säger upp sig för att istället gå till bemanningsföretag.

- Man måste fundera över vad man får för pengarna. En ordinarie anställd bidrar till arbetsmiljö, kontinuiteten och patientsäkerhet på ett sätt som man, tror jag, inte har med sig när man jobbar tillfälligt på en arbetsplats, säger Jenny Hult.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista