David Lundgren tror att bihotellet i Västergarn kommer bli välbesökt under våren och sommaren.
1 av 2
David Lundgren tror att bihotellet i Västergarn kommer bli välbesökt under våren och sommaren. Foto: Hanna Sihlman/SR Gotland
Man har borrat hål i stockarna som ligger på en solig glänta.
2 av 2
Man har borrat hål i stockarna som ligger på en solig glänta. Foto: Hanna Sihlman/SR Gotland

Bo gratis på hotell vid havet - gäller även Almedalsveckan

1:57 min

I Västergarn finns ett hotell med nästan oändlig kapacitet. På insektshotellet tar bäddarna aldrig slut och gästerna bor gratis. 

Det är mycket kärlek i luften på insektshotellet vid Visby Golfklubb i Västergarn. Hit kommer vilda bin och anlägger sina ägg. 

Men det är inget kändishotell, säger David Lundgren från Naturum på Gotland.

- Kändisarna bland bin är egentligen honungsbin men det finns många andra bin. Solitära bin lever inte i samhällen med arbetare, drottning och drönare utan de lever solitärt. De anlägger sina bon i gångar, dels i ved men även i sand och grus, förklarar Lundgren.

Och det är just vilda bin som kommer till insektshotellet. 

- Bin utgör en väldigt stor tjänst för oss, de pollinerar alltifrån vilda blommor till fruktträd och bärbuskar och kommersiella grödor. Så de är otroligt viktiga för oss, även om de inte producerar honung. 

Vilda bin har minskat i antal under de senaste hundra åren, berättar Lundgren. Det beror på att det råder brist på boplatser och föda. Landskapet har förändrats och markområden med många olika blommor har minskat i antal och areal. Därför behövs lösningar som insektshotell. 

Och den som vill bli hotellföretagare kan starta ett eget bihotell i sin egen trädgård eller på sin egen balkong.

- Man kan sätta upp så kallade biholkar. Det är bara ett knippe med bamburör som man sätter upp så det är bara fantasin som sätter gränser. En stor del av arterna lever i grus och sand så man kan även dumpa en hög med sand eller grus i något hörn i trädgården så lockar man till sig insektsarter, säger Lundgren. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista