Björn Eriksson Rommunds gård Gammelgarn, lammunge
1 av 2
Björn Eriksson vid Rommunds i Gammelgarn med en nyfödd lammunge tror på framtiden. Foto: Foto: Gunnel Wallin Sveriges Radio.
Björn Eriksson Monica Nilsson lammgård skinn Gammelgarn
2 av 2
Björn Eriksson och Monika Nilsson vid Rommunds i Gammelgarn har också skinnbutik på gården. Foto: Foto: Gunnel Wallin Sveriges Radio

Unga bönder tror på framtiden

"Äntligen har konsumenterna förstått"
1:31 min

Årets lantbruksbaromter visar att de yngre lantbrukare är positiva och nu investerar. Björn Eriksson, lammbonde vid Rommunds i Gammelgarn är en av dom

Många svenska lantbruksföretag pressas av dålig lönsamhet men bland yngre lantbrukare finns ändå framtidstro. Det gångna året har de yngre investerat flitigare än sina äldre kollegor och de rekommenderar gärna en ung människa att bli lantbrukare.

Det kan beror på att de yngre lantbrukarna skaffat sig relevanta kunskaper innan de gett sig in i yrket och är bättre rustade för dagens lantbruksverklighet.

Björn Eriksson och hans sambo Monika Nilsson driver en lammgård i Gammelgarn, och de ser just på framtiden.

Totalt har gården 460 tackor, och nu väntas runt 800 lammungar. En hel del har redan fötts.

-Jag tror på svenskt lantbruk. Äntligen har konsumenten förstått den svenske modellen med mindre antibiotika, och köper svenska produkter och närproducerat,  och det tycker jag i varje fall är positivt.

-Vi är i ett guldläge, vi lammbönder, vi har en självförsörjningsgrad på cirka 30 procent, så det finns en stor potential att utöka lammnäringen, säger Björn Eriksson som tillsammans med sambon Monika Nilsson också driver skinnbutik.

Stefan Nypelius från LRF Konsult:

 -Är man ung och har slagit in på banan så tror vill man se en framtid i det. Efterfrågan av svenskt kött och svenska produkter spinner över inom alla delar av lantbruket. Sen ser det fortfarande tufft ut för mjölken, men man förväntar sig att det ska bli bättre även där.

Men sju av tio lantbrukare anser att lönsamheten är dålig eller mycket dålig, enligt årets Lantbruksbarometer. Sämst lönsamhet upplever mjölkföretagen och endast bland grisföretagen tycker att lönsamheten är god.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".