Jens Fröling och Elisabeth Skallus, sjuksköterskor hemsjukvården. Foto: Anna Jutehammar/ Sveriges Radio
Jens Fröling och Elisabeth Skallus, sjuksköterskor hemsjukvården. Foto: Anna Jutehammar/ Sveriges Radio

Pressad arbetsmiljö för sjuksköterskorna i hemsjukvården

2:21 min

Det är för få sjuksköterskor inom hemsjukvården på Gotland. Det konstaterade Regionens ledningskontor redan för ett år sedan, men bemanningen ligger kvar på ungefär samma nivå.

I längden är det inte patientsäkert säger Elisabeth Cederlund Ekman som är medicinskt ansvarig sjuksköterska inom Socialförvaltningen där hemsjukvården ingår.

- Jag är väldigt bekymrad för det är en patientsäkerhetsrisk och en arbetsmiljörisk för sjuksköterskorna, säger hon.

Idag finns 16 sjukskötersketjänster inom hemsjukvården. Och det har inte hänt så mycket när det gäller bemanning sedan ledningskontoret för ett år sedan konstaterade att det inte var rimliga resurser i förhållande till uppdraget att ge patienter god vård i hemmet. Regionen har också svårt att hitta sjuksköterskor till de befintliga tjänsterna, särskilt på natten med flera vakanser.

Det här leder enligt de sjuksköterskor P4 Gotland varit i kontakt med till en pressad arbetssituation och att hemsjukvården inte heller följer de rutiner man själva satt upp för medicinsk delegering. Det vill säga hur många personer utan formell sjukvårdsutbildning, bland annat hemtjänstpersonal, som sjuksköterskorna delegerar ansvar till att de ska se till att de som vårdas hemma tar sina läkemedel, till exempel insulin.

Enligt regionens egna rutiner bör varje sjuksköterska inte delegera ansvaret till fler än 30 personer, men de flesta ligger idag mellan 50 och 80 delegeringar. Elisabeth Skallus, som är sjuksköterska inom hemsjukvården på södra Gotland har själv ansvar för närmare 80 delegeringar.

- Det är ju konsekvenserna av att det finns otroligt mycket hemtjänstpersonal som behöver en delegering och det finns inte fler sjuksköterskor att tillgå. Det känns inte riktigt bra.

Även om det förra året inte rapporterats några allvarliga vårdavvikelser inom hemsjukvården så har antalet fel och brister har ökat. Och medicinskt ansvarig sjuksköterska inom Socialförvaltningen Elisabeth Cederlund Ekman tror inte att alla avvikelser idag rapporteras in.

- Jag tror att det är fler, för man hinner inte alltid rapportera, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista