Utbildningsmaterial medicinsk delegeringutbildning. Foto: Anna Jutehammar/ Sveriges Radio
Utbildningsmaterial medicinsk delegeringutbildning. Foto: Anna Jutehammar/ Sveriges Radio

Sjuksköterskorna om sin arbetssituation

8:54 min

Flera av de sjuksköterskor inom hemsjukvården som P4 Gotland varit i kontakt med säger att de bara hinner med precis det som patienten behöver. Men andra uppgifter tvingas de välja bort.

Inom hemsjukvården bör varje sjuksköterska till exempel inte delegera sjukvårdsuppgifter till fler än 30 personer utan formell sjukvårdskompetens, till exempel till hemtjänsten. Det kan man läsa i förvaltningens egna rutiner. Men idag har sjuksköterskorna medicinskt delegeringsanvar till mellan 50 och 80 personer.

- Det blir så eftersom vi inte är så många sjuksköterskor, säger Elisabeth Skallus, sjuksköterska inom hemsjukvården på södra Gotland.

Att mäta blodsockernivåer och ge rätt dos insulin är ett exempel på arbetsuppgift som kan delegeras till personer som saknar formell kompetens för det.

- Det är oerhört viktigt att det blir rätt. Annars kan brukaren bli medvetslös eller avlida, säger Elisabeth Skallus.

Och eftersom allt fler personer är i behov av hemsjukvård måste alltså hon och de övriga sjuksköterskorna delegera den här typen av ansvar till allt fler personer utan formell kompetens.

Tillsammans med sin sjuksköterskekollega Jens Fröling ger hon en bild av att de bara hinner göra precis det som patienten behöver.

- Det är inte lätt att följa upp och det är tur att hemtjänsten är så pass duktiga för annars hade det inte fungerat, säger Jens Fröling.

Han tror ändå att den pressade situationen kan äventyra patientsäkerhet, i synnerhet på sommaren med många vikarier.

Och Elisabeth Skallus tror att det finns risk att det blir fel. För att undvika det tror hon att det behövs bättre utbildad personal och inte minst fler sjuksköterskor.

- Jag tycker inte att vi har en rimlig arbetssituation idag, den är hanterbar. Men man har inte förutsättningarna att göra det man är ålagd. Det finns inte mer tid än att hinna med det patienten precis behöver, säger hon.

Lena Andréasson, avdelningschef inom hemsjukvården, håller med om att en sjuksköterska som har många personer att delegera ansvar till blir pressad och kan ha svårt att följa upp.

- Vi skulle önska att vi hade tillräckligt mycket personal. Men vi har väldigt få avvikelser när det gäller läkemedel så jag tycker att vi gör allt för att det ska vara patientsäkert.

Lena Andréasson hoppas att det äldresjukvårdsteam som nu etableras ska stötta personalen inom hemsjukvården. Men sjuksköterskorna Elisabeth Skallus och Jens Fröling tror inte att det kommer att vara tillräckligt för att skapa en rimlig arbetssituation inom hemsjukvården.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista