Skorsten på Gotlandsbåt. Foto: Thomas Zielinski / SR Gotland
Foto: Thomas Zielinski / Sveriges Radio

Även Destination Gotland utsattes för IT-attacken

IT-chefen Ian Robertsson: Viss seghet hos oss
2:05 min

Inte bara stora svenska medieföretags webbplatser utsattes för en samordnad överbelastningsattack på lördagskvällen. Också Destination Gotland finns med på listan över drabbade företag.

Bland annat Aftonbladet, Expressen, DN och SvD drabbades av stora störningar och legat nere under kvällen. En brottsutredning är inledd, uppger polisen till Ekot. Sveriges Radio verkar inte ha drabbats.

Enligt it-experten Robert Malmgren är överbelastningsattacker svåra att skydda sig mot om man inte är förberedd, men att svenska medier och myndigheter blir bättre och bättre på att skydda sig.

Ian Robertsson som är Destination Gotlands system- och IT-chef säger att de drabbades av en viss seghet, men att bokningssidan hela tiden var uppe och fungerade.

- Under en viss tid gick det lite saktare.

Orsaken till att Destination Gotland påverkades är att deras sida finns hos samma IT-leverantör i Stockholm som de drabbade medieföretagen.

- De kommer att lämna en rapport nästa vecka, så det får vi följa upp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".