Sjukhuskorridor. Foto: SR Gotland

Sjukvårdschefen: Vi kan inte matcha bemanningsföretagens löner

Stefaan de Maecker: Vi måste bli en riktigt bra arbetsgivare
7:54 min

Kostnaderna för inhyrd vårdpersonal på Gotland från bemanningsföretag, skenade under 2015 till drygt 57 miljoner kronor.Att köpa läkare och sjuksköterskor av bemanningsföretag kostade Region Gotland 57,3 miljoner under 2015. Det rör sig om en ökning med 59 procent jämfört med året innan.

P4 Gotland har ställt frågor till sjukvårdschefen Cathrine Malmqvist om hur hon ser på de ökande kostnaderna för hyrpersonal.

I vilken utsträckning förekommer det att vårdpersonal inom Region Gotland sagt upp sig för att istället gå till bemanningsföretag? Anställer ni då samma människor för kanske dubbla lönen?

- Vi har inga uppgifter på hur många som slutat hos oss och börjat i bemanningsbranschen. När någon slutar hos oss och går till bemanningsföretag har vi en karens på 6 månader.

- När vi avropar från bemanningsföretag tar vi del av CV och referenser på de som ska arbeta för att vara säkra på att de har rätt kompetens för uppdraget.

Hur gör regionen för att "matcha" bemanningsföretagen - om de kanske redan rekryterar på sjuksköterskeutbildningarna och anställer nyutexaminerade personer som ännu inte gjort sitt uttåg på den offentliga arbetsmarknaden.

- Vi kan inte matcha de löner som bemanningsföretagen erbjuder. Vi kan däremot erbjuda tillsvidareanställning, trygghet, kompetensutveckling, verksamhetsutveckling och vara en del i ett arbetslag.

- Vi gör alltid en genomgång av de sjuksköterskor som hyrföretagen erbjuder för att säkerställa att de har rätt kompetens för uppdraget och där erfarenhet är en faktor. Vi kan inte ta emot nytutexaminerade ssk som inte har erfarenhet.

Hur många färre fick regionen för de pengarna jämfört med om de varit fast anställda?

- Kostnaden för en hyrpersonal kan på ett förenklat sätt sägas vara dubbelt så dyr som en fast anställd

Kan det fortsätta så här?

- Nej det kan inte fortsätta. Vi behöver minska beroendet av hyrpersonal.

Vad gör ni för att få fasta att stanna och inte gå till bemanningsföretag?

- Vi arbetar med bl a arbetsmiljöbefrämjande åtgärder. Vi behöver bli än duktigare på att skapa arbetsplaster med en god arbetsmiljö och trivsel.

- I övrigt måste vi köpa mindre, det är inte hållbart på sikt. Hade det varit enkelt att lösa så hade vi gjort det för länge sedan. Övriga landsting brottas med samma utmaningar som vi.

- Vi behöver bli än bättre på planering av verksamheten, att använda våra kompetenser fullt ut, RAK. ("Rätt använd kompetens", P4 Gotlands anm. Kan handla om att vårdpersonal inte skall städa och tvätta.)

- Det är en rad åtgärder som görs för att behålla våra sjuksköterskor. Lönestrategier, kompetensutveckling, introduktionsprogram, schemaläggning med färre helger, nära ledarskap mm.

- Vi behöver minska beroendet av hyrföretag och istället ha en god arbetsmiljö och intressanta verksamheter och utvecklingsområden som attraherar nya och befintliga medarbetare.

- Vi behöver även fortsätta hitta effektiviseringar som gör att vi arbetar än smartare och ger patienterna rätt insatser. Ex. äldresjukvårdsteam, omvårdnadsteam i psykiatrin mm. Lösningen är att lyckas med arbetet att rekrytera och behålla, svarar Cathrine Malmqvist, sjukvårdschef.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".