Johan Kallum säkerhetschef vid Region Gotland. Foto: Daniel Värjö/P4 Gotland Sveriges Radio
Johan Kallum säkerhetschef vid Region Gotland. Foto: Daniel Värjö/P4 Gotland Sveriges Radio

Säkerhetschefen: Region Gotland kan inte stå emot en IT-attack

1:31 min

Region Gotland har inga möjligheter att stå emot en överbelastningsattack av den typ som riktades mot svenska nyhetswebbar under lördagskvällen.

- Det är ett jätteproblem för oss så klart, om det skulle inträffa. Sedan tror vi så klart att vi kanske inte är den jättestora måltavlan. Men likväl måste vi ha viss planering, säger regionens informationssäkerhetschef Johan Kallum.

Vissa aktörer, som tillexempel NTM-koncernen i vilken Hela Gotland ingår, kan stänga av oönskad trafik till hemsidan, till exempel genom att stoppa utländska datorer att ta sig in. Men Region Gotland har inget sådant avtal med sin internetleverantör.

Region Gotland har ju vissa uppgifter i händelse av kris, att kunna gå ut med information. Vad kan ni göra?

- Vi får ju hitta andra alternativ. Så klart vi har tänkt på andra alternativ som vi har. Och de kanske vi inte talar om här. Skulle man vilja angripa oss skulle man säkert angripa också de platser vi skulle lägga information på också.

I den närmaste framtiden, finns det laner på att skydda sig bättre från såna här attacker?

- Vi gör vad vi kan, men egentligen så handlar det som sagt om att ha köpt plåsterlåda och plåster och ha en handlingsplan när det väl händer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista