Vattengympa. Foto: Mari Winarve/P4 Gotland Sveriges Radio
Romabadet. Foto: Mari Winarve/Sveriges Radio

Romabadet fräter sönder

"Själva skalet är det ju inget fel på"
0:56 min

Problemet är att det är ovisst vilken hållfasthet betongen i Romabadets bassäng har, säger fastighetsförvaltningens chef Johan Malmros inför politikernas möte i kultur- och fritidsnämnden 22 mars.

- Problemet är att vi vet inte vilken hållfasthet betongen i bassängen har, säger Johan Malmros. Vi vet att den är kraftigt försämrad. Exakt vad den klarar av är ingen som vet. Det går inte att räkna på eftersom det gått så långt. Det som vi ser som den största risken är att väggarna ger vika.

Det var den 1 december 2015 som Romabadet stängdes med omedelbar verkan. Den undersökning som gjorts visar att bassängens konstruktion har stora skador på grund av läckage och höga kloridhalter. Ett konsultföretag hade inspekterat badet och bedömer att betongkonstruktionen är i mycket dåligt skick.

Det är inte försvarbart att öppna Romabadet igen, tycker förvaltningscheferna Maria Modig och Patric Ramberg. Nu får politikerna i Gotlands kultur- och fritidsnämnd ett förslag när de möts tisdag 22 mars om att börja planera för ett nytt badhus. Vad som händer med själva Romabadets fastighet är klart.

- Själva skalet är det ju inget fel på, säger Johan Malmros. Så visst, det skulle kunna gå att använda till nånting annat. Det blir väl nästa fundering: Vad gör vi med byggnaden om man fattar beslutet att stänga badet?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".