Waxholmsbåt.
En av de skärgårdsbåtar som Gotlandsbolaget snart ska ta över driften av. Foto: Johan Hellström

Upphandlingen av Gotlandsbolagets skärgårdstrafik polisanmäld

2:12 min

I februari meddelande Gotlandsbolaget att man köper majoriteten i TRSM Group – det bolag som snart ska ta över stora delar av båttrafiken i Stockholms skärgård. Nu har upphandlingen av skärgårdstrafiken polisanmälts.

Enligt anmälaren ska en högt uppsatt tjänsteman ha brutit mot tystnadsplikten och informerat TRSM om konkurrenternas anbud. Anna Öberg är vd och huvudägare i Stockholms sjötrafik; det konkurrerande bolag som står bakom polisanmälan:

– Det är vår uppfattning att chefstjänstemannen har kontaktat en av anbudsgivarna och då berättat att anbudsgivaren vunnit ett utav områdena och dessutom uppgivit vad de behöver lägga sig på för att få också anbudsområde nummer två.

Upphandlingen av båttrafiken i Stockholms skärgård har kantats av protester, politiska gräl och rättsliga efterspel. Ansvarig för trafiken är Stockholms läns landsting som förra året gjorde ett andra försök att genomföra upphandlingen. I två av de sex områden man delat upp trafiken i, utsågs det tidigare okända bolaget TRSM Group som vinnare. Beslutet överklagades - bland annat av den nuvarande operatören Stockholms sjötrafik, som också lagt egna anbud i upphandlingen. Och nu har Stockholms sjötrafik dessutom polisanmält en av tjänstemännen på SLL, Stockholms läns landsting.

– Vi tycker att SLL har brustit i proportionalitet och likabehandling. Det handlar ju om att en utav anbudsgivarna har fått information som alla inte har fått, säger Anna Öberg.

Vad har ni för belägg för det här?

– Vi har både muntlig bevisning och sen också handlingar som visar att det har gått till på det här sättet.

Suss Forssman Thullberg är kommunkationschef på landstingets trafikförvaltning. Hon tillbakavisar anklagelserna om oegentligheter:

– Det är en mycket allvarlig anklagelse som har riktats mot en av våra medarbetare, att ha brutit mot tystnadsplikten under en upphandling. Vi har tagit det här på stort allvar och lagt stor energi på att reda ut huruvida det har begåtts, det som hon är anklagad för. Och vår bedömning är att det har inte skett, att anklagelsen är grundlös. Och att rätten också – vi har inkommit med yttrande till rätten – och att detta också kommer att visa sig där.

I februari i år meddelade Gotlandsbolaget att man köpt majoriteten av aktierna i TRSM Group - och den 18 april är det meningen att man ska ta över trafiken.

– Vi gör allt som står i vår makt, och vi vet att den tillträdande entreprenören också arbetar för att trafikstarten ska gå så bra som det bara är möjligt, säger Suss Forssman Thullberg.

Förvaltningsrätten har ännu inte tagit ställning till det överklagande som lämnats in mot upphandlingen.

Gotlandsbolagets vd Håkan Johansson säger till P4 Gotland att polisanmälan i nuläget inte påverkar förberedelserna inför övertagandet av trafiken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista