Karta över bevattningsförbud från 1 april 2016
Karta över bevattningsförbud från 2016 Foto: Region Gotland

Socknarna som får bevattningsförbud

1:25 min

Nu inför Region Gotland bevattningsförbud och andra åtgärder för att spara på vattnet på Gotland, med anledning av sjunkande grundvattennivåer till följd av lite nederbörd i vinter.

 

- Läget är det värsta på Gotland sedan 1976, säger Jonas Aaw som är chef för vatten- och avloppsavdelningen.

Från början gäller förbudet Tofta, Eskelhem, Sanda, Västergarn, Klinte, Fröjel, Eksta, Sproge, Silte, Hablingbo, Havdhem, Näs, Grötlingbo, Fide, Öja, Hamra, Levide, Fardhem, Lojsta, Hemse, Alva, Rone, Burs, När, Lau, Lye, Stånga, Linde, Garda och Alskog.

Dessutom gäller förbudet i Stenkyrka, Liknatte och på Östergarnslandet i Gammelgarn och Östergarn, till dess det nya vattenverket i Herrvik står klart.

Men fler socknar kan komma att omfattas av förbudet och Jonas Aaw utesluter inte att det kan komma att gälla för alla hushåll med kommunalt vatten.

- Ja, det kan hända. Det har hänt förut.

Förbudet gäller bevattning med spridare eller slang och biltvätt med slang. Spa, pool och bassänger får bara fyllas med kommunalt dricksvatten om vattnet hämtas med tankbil från Fårösunds vattenverk.

Samtidigt inleder Region Gotland kampanjen Spara vatten. Bland annat vill man få gotlänningar att duscha kortare tid, med hjälp av ett timglas i duschen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista