Stefaan De Maecker
Foto: Mika Koskelainen/Sveriges Radio

Stefaan De Maecker oroas för hårdare samhällsklimat efter terrorattentaten

"En allt hårdare stämning i Belgien"
1:32 min

Gotländska regionrådet och miljöpartisten Stefaan De Maecker, som är från Belgien, är rädd för att attentaten kan öka polariseringen mellan människor.

- Det har blivit en allt hårdare stämning i Belgien, säger De Maecker, som fick veta om attentaten när han satt på ett möte under morgonen.

Det här är mördare som förstör för så många.

Under dagen har Stefaan De Maecker bland annat varit i kontakt med vänner i Belgien för att höra hur de mår.

- Jag ser det som en attack mot hela Europa, säger De Maecker som oroas för att attentaten leder till för ett hårdare samhällsklimat, med minskad tillit, minskad trygghet och att man skuldbelägger grupper av människor för saker som enskilda gör.

Folk kom springande och skrek RUN! RUN! BOMB! Josephine Ahlby från Halla var på flygplatsen i Bryssel vid terrorattentatet. 

Vi har blivit varnade för att gå ut, säger Gunilla Asklander som bor fyra kilometer utanför centrala Bryssel. I går var hon på flygplatsen och då var det muilitär där som patrullerade.

- Det kändes läskigt att vi varit där bara några timmar innan.

Man vill ju inte att det ska påverka eller sätta skräck, men det är ju obehagligt när det kommer så nära, säger Rasmus Bäckström, som är politisk handläggare i staben för EU-parlamentarikern Anna Maria Corazza Bildt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".